Recepty Dezerty Zakysaná smetana s čerstvými malinami

Ingredience

500 g čerstvých malin
400 g zakysané smetany
1 ks citronu
50 g krupicového cukru
3 dcl vody

Postup přípravy

1

Do hrnečku nasypeme cukr a na mírném ohni necháme pomalu zkaramelizovat.

2

Když se karamel začne barvit, vypneme plotnu a mícháme, aby se vytvořil světlý karamel.

3

Přilijeme vodu a zvolna provaříme až do karamelového rozvaru.

4

Přidáme polovinu malin a zvolna vaříme, dokud směs nezačne houstnout.

5

Když se tak stane, sundáme z plotny a vypasírujeme od zrníček.

6

Zakysanou smetanu promícháme, na sítko dáme mokré plátno, do něj přelijeme smetanu a necháme vykapat vodu (někdy je jí tam schované opravdu dost).

7

Necháme zchladnout a vyšleháme se strouhanou žlutou citronovou kůrou.

8

Do široké skleničky na nožce libovolně vrstvíme citronovou zakysanou smetanu, malinovou omáčku a maliny.

9

Místo české zakysané smetany je dobré použít francouzský „creme fraiche“ (krém freš) – rozdíl je obrovský.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3