Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Zapečená zelenina se sýrem

Ingredience

5 brambor
1 květák (menší)
1 brokolice
1 mrkev
1 cibule
čerstvá petrželka
čerstvá bazalka
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
2 stroužky česneku
olivový olej
Na bešamel
60 g másla
70 g hladké mouky
500 ml mléka
3 kuličky celého pepře
2 ks celého nového koření
1 bobkový list
sůl
Na posypání
50 g sýra gouda

Postup přípravy

1

Zeleninu důkladně omyjeme a necháme okapat. Brambory, mrkev a cibuli oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory a mrkev na kostky. Sýr nastrouháme na hrubo.

2

Brokolici a květák rozdělíme na růžičky a společně s mrkví a bramborami dáme vše vařit do vroucí osolené vody.

3

Vaříme asi deset minut. Po 10 minutách zeleninu scedíme a necháme vychladnout.

4

Vařenou zeleninu v míse promícháme s cibulí, ochutíme solí a pepřem. Přidáme na drobno nakrájené bylinky, lisovaný česnek a vše pokapeme olivovým olejem. Zamícháme.

5

Připravíme si bešamel. V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo, zaprášíme ho moukou a zamícháme.

6

Základ zalijeme trochou mléka a vše rozmícháme, aby nevznikly hrudky. Dolijeme zbytek mléka, bešamel ochutíme bobkovým listem, pepřem, solí a novým kořením. Vaříme na mírném stupni do zhoustnutí.

7

Do zapékací mísy vhodíme zeleninu a zalijeme ji bešamelem. Mísu zakryjeme víkem nebo alobalem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C.

8

Pečeme asi 20 minut, pak alobal či víko sundáme a zeleninu posypeme sýrem. Zeleninu necháme ještě 10 minut péct, hotové jídlo necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3