Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ingredience na kvásek v menší misce smíchejte, přikryjte fólií a nechte zrát až 12 hodin.
Mořidlo Do malého rendlíčku nalijte vodu a dejte vařit. Nachystejte si semínka a obilniny a když voda začne vařit, přisypejte, zamíchejte, přikryjte pokličkou a vypněte. Přidejte sůl a nechejte 12 až 16 hodin v pokojové teplotě směs bobtnat. Směs se změní na želé-záparu.
Všechno spolu promíchejte a hněťte v robotu asi 5 minut, nějaký lepek se vyvine, ale stejně bude těsto dost lepkavé a určitým způsobem řídké.
Nechte 30 minut až hodinu zrát. Pak vyklopte na pomoučenou plochu, popřekládejte, natáhněte a přeložte, abyste procvičili lepek a nechte zase 45 minut až hodinu zrát.
Vytvarujte chleba, vložte do ošatky 25 hodin v lednici, před pečením dvě hodiny vytáhněte.
Rozpalte troubu na 250 ºC aspoň půlhodinu před plánovaným pečením. Chleba vyklepněte z ošatky, ozdobte dle gusta a nařízněte nebo potřete vodou a posypejte dalšími semínky, potom ho přesuňte na rozpálený plech, na spodní plech vylijte vodu a zavřete.
Po asi patnácti minutách otevřete, vyndejte plech s vodou, snižte teplotu na 220 ºC a dopékejte ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nemá krásně tmavou kůrku a na poklep zvoní.