Recepty Předkrmy Zrníčkový chleba

Ingredience

Kvásek
1 lžička kvasu
75 g žitné mouky
75 g vody
Mořidlo
125 g vody
27 g lněných semínek
27 g ovesných vloček
25 g slunečnicových semínek
27 g ovesných vloček
3 g soli
Finální těsto
225 g hladké mouky
100 g vody
3 g soli
1 lžička mleté papriky
1 lžíce kvasu
mletý zázvor

Postup přípravy

1

Ingredience na kvásek v menší misce smíchejte, přikryjte fólií a nechte zrát až 12 hodin.

2

Mořidlo Do malého rendlíčku nalijte vodu a dejte vařit. Nachystejte si semínka a obilniny a když voda začne vařit, přisypejte, zamíchejte, přikryjte pokličkou a vypněte. Přidejte sůl a nechejte 12 až 16 hodin v pokojové teplotě směs bobtnat. Směs se změní na želé-záparu.

3

Všechno spolu promíchejte a hněťte v robotu asi 5 minut, nějaký lepek se vyvine, ale stejně bude těsto dost lepkavé a určitým způsobem řídké.

4

Nechte 30 minut až hodinu zrát. Pak vyklopte na pomoučenou plochu, popřekládejte, natáhněte a přeložte, abyste procvičili lepek a nechte zase 45 minut až hodinu zrát.

5

Vytvarujte chleba, vložte do ošatky 25 hodin v lednici, před pečením dvě hodiny vytáhněte.

6

Rozpalte troubu na 250 ºC aspoň půlhodinu před plánovaným pečením. Chleba vyklepněte z ošatky, ozdobte dle gusta a nařízněte nebo potřete vodou a posypejte dalšími semínky, potom ho přesuňte na rozpálený plech, na spodní plech vylijte vodu a zavřete.

7

Po asi patnácti minutách otevřete, vyndejte plech s vodou, snižte teplotu na 220 ºC a dopékejte ještě asi 35-40 minut, dokud chleba nemá krásně tmavou kůrku a na poklep zvoní.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3