Zavřít
Vítejte na
Byl jste přesměrován na naši novou stránku plnou skvělých inspirací stvořených přímo pro Vás.
Pokračovat
Co se pilo za první republiky? Vedlo pivo, víno bylo nápojem elity

Zlatá éra první republiky se zejména u těch movitějších nesla v duchu večírků a společenských akcí, na kterých pochopitelně nechybělo dobré pitivo, a to především likéry a šampaňské. Ti chudší pak dávali přednost pivu či domácím pálenkám. Jaké alkoholické i nealkoholické nápoje se pily nejvíce?

Voda ze studánky, káva z náhražky

Začneme-li sofistikovaně u nealka, ve většině domácností se běžně pila voda. Ne kohoutková, ale ze studní, studánek a pramenů. Veřejný vodovod se začal stavět až počátkem dvacátého století. Obyvatelé hlavního města pak používali pitnou vodu ze štol pod Petřínem.

Zámožnější obyvatelstvo popíjelo minerální vodu z českých a moravských lázní, nebo také sodovou vodu. Během letních měsíců se lidé osvěžovali ovocnými šťávami, mošty či chladným mlékem s ovocem.

Mnoho lidí si už tehdy pochutnávalo na kávě. Na venkově a u chudších rodin se vyráběla z praženého žita či z cikorky. Cikorka, která se vyrábí z praženého kořene čekanky obecné, byla s mlékem a s krajícem chleba ve válečných a poválečných časech typickou vydatnou snídaní, na níž si pochutnával i T. G. Masaryk.

Čaj si lidé za první republiky připravovali také, ale údajně nebyl příliš konzumován v dělnickém prostředí. Lidé si jej častokrát balili s sebou do termosky na cesty a výlety.

Zlatý poklad jménem pivo

Co se alkoholických nápojů týče, na odbyt šlo nejvíce víno a pivo. Zlatavý mok dokonce v některých domácnostech podávaly i dětem pro jeho výživovou hodnotu. Pivo pili téměř všichni, bez ohledu na věk, postavení či vyznání. Víno si dopřávaly hlavně rodiny, které měly větší finanční příjem a bylo vnímáno jako nápoj elity.

Své místo u stolu měla za prvorepublikové éry i oskerušová pálenka, která se užívala pro znovuobnovení funkce střev. Na severní Moravě byl nejoblíbenější bylinnou lihovinou osmatřicetiprocentní Radigast, chráněný ochrannou známkou. Vyhledávané byly i likéry z višní, zelená, či gin, jemuž se říkalo také borovička.

Mnoho dobových periodik doporučovalo různá vína i likéry jako prevenci a léčbu některých zdravotních obtíží, což často vedlo k jiným neduhům - například k alkoholismu. O tom, jak nesprávné je nadužívání alkoholu častokrát hovořil i T.G.Masaryk, který se nepovažoval za abstinenta, ale ke konci života vypozoroval, že se mu bez sklenky vína vede lépe: „Abstinence není mým náboženstvím, ale občas se pokouším své spoluobčany upozornit, jak nemírné pití je, stručně řečeno, hloupé.“


Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.

Vytisknout stránku
Sdílet článek