Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
V námi doporučených receptech v článku nahraďte hovězí maso nebo mix mas vepřovým. Vepřové maso je na rozdíl od hovězího tučnější, proto burger z něj bude šťavnatější. Pokud se tuku bojíte, zvolte vepřovou kýtu nebo panenku, mají minimum tuku, případně smíchejte vepřovou pečeni a krkovici v poměru 4 : 1.
Možná vás vepřové maso bude svádět k tomu, abyste do něj přidali strouhanku nebo rohlík a vejce jako do karbanátků. Nedělejte to. Výbornému vepřovému burgeru stačí správně namixovaná směs koření. Do masa přidejte:
- tymián
- kmín
- oregano
- sůl
- orestovanou cibuli a česnek
Čím déle budete maso s kořením míchat, tím budou burgery těžší. Proto na něj všechny ingredience rovnoměrně rozložte a jenom rukama jemně promíchejte. Směs rozdělte podle počtu hamburgerů, které budete dělat, a tvarujte placičky. Jakmile drží svůj tvar, do středu udělejte malou prohlubeň a můžete opékat.
Slanina a ananas dají hamburgeru chuť exotiky
Předpokládáme, že mřížku grilu jste vyčistili a připravili na další grilování, aby se na ni jídlo nepřichytávalo. Pokud ještě ne, vyčistěte gril podle našeho návodu. Když je gril dostatečně rozehřátý, položte na něj burgery a zavřete víko. Asi po 3–5 minutách se podívejte, zda jsou okraje už hnědošedé. Pokud ano, burger otočte a grilujte dalších 3–5 minut podle tloušťky placek. V každém případě burger otáčejte pouze jednou, aby se vám nerozpadl.
Tip: Používáte-li teploměr pro měření vnitřní teploty masa, burger je hotový po dosažení teploty 150 °C.
Při opékání se burgery zmenšují a ztrácejí svůj plochý tvar. Odolejte pokušení mačkat je plochou obracečkou během grilování. Nebudou ani placatější, ani rychleji hotové. Stiskem z nich vymačkáte veškerou šťávu a vlhkost a výsledkem bude suchá masová placka. Pro zachování plochého tvaru stačí burger jemně přitlačit houskou v první polovině grilování. Šťáva vsákne do housky a burger si zachová svůj tvar.
Masová placka je jen jedna část hamburgeru. Aby byl opravdu dokonalý, budete potřebovat i kvalitní žemli na hamburgery. Ta správná je dostatečně velká, drží tvar, dokáže nasát hodně šťávy, aniž by se rozmočila, a její nasládlá chuť se skvěle doplňuje s kořením v mase.
Do správného hamburgeru patří i 1–2 plátky sýra a grilovací omáčka, kečup nebo majonéza. Podle chuti už jen přidejte sterilovanou nebo čerstvou zeleninu a nikdo ani nepozná, že ve vašem hamburgeru není ani kousek hovězího masa.
Burger s modrým sýrem a hruškou
Zdroj: Adam.sk, food52.com, foodnetwork.com, bbcfood.com