Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ve světových žebříčcích nejzdravějších potravin si stále drží pozici v první desítce. Jablka jsou mimořádně bohatá na důležité antioxidanty, flavonoidy a vlákninu.
1. Zlepšuje funkci mozku a předchází neurologickým chorobám
Studie z roku 2006 dokazuje, že kvercetin (jeden z antioxidantů nacházející se v jablku) pomáhá snižovat úbytek buněk, který způsobuje zápal neuronů.
2. Prevence demence
Konzumace jablečné šťávy zlepšuje paměť, což pomáhá pacientům s Alzheimerem.
3. Snížení rizika mozkové příhody
Vědci dospěli k závěru, že jezení jablek je spojené se sníženým rizikem trombózy.
4. Snížení hladiny zlého cholesterolu
Ženy, které jedí jablko každý den, mají o 23 % méně zlého cholesterolu a 4 % víc toho dobrého, zjistilo se už po 6 měsících testování.
5. Snížení rizika cukrovky
Lidé, kteří konzumují týdně tři porce ovoce (jako jsou např. jablka, hrozny, borůvky nebo hrušky), mají o 7 % nižší riziko vzniku cukrovky než ti, kteří to nedělají.
6. Předcházení vzniku rakoviny prsu
Výzkum rakoviny dokazuje, že zvýšená konzumace ovoce a zeleniny včetně jablek přináší pacientům zdravotní výhody. Jablka pomáhají při léčbě nemocí tohoto typu.
7. Obezita
Jablka příznivě ovlivňují střevní bakterie – brání obezitě a s ní spojeným onemocněním.
Jablka obsahují velké množství vitamínů a důležitých živin. Od vitamínu C, který je silným přírodním antioxidantem schopným zvyšovat odolnost těla vůči infekcím, přes komplex vitamínů B, které jsou klíčové při tvorbě červených krvinek až po vlákninu, která zabraňuje rozvoji chorob a brání růstu zlého cholesterolu.
Jedním z nejlepších octů je ten jablečný. Často je ovšem problém sehnat ho surový, nefiltrovaný a organický, protože výrobci používají různé techniky na úkor kvality. Domácí jablečný ocet je rychlý a lehký způsob, jak spotřebovat zbytky jablek užitečným způsobem. Je výborným domácím lékem na všechno od bradavic, přes spáleniny až po reflux. Kromě toho je vhodný do salátových dresinků. Když přidáte jablečný ocet do vody, kterou napájíte dobytek, zdravotní stav zvířat se může výrazně zlepšit. Jablečný ocet také pomáhá proti hromadění usazenin v nádobách na zalévání květin.
Nejvíce ekologickým a zároveň výhodným ekonomickým řešením je vyrobit si jablečný ocet z odpadu – budete na to potřebovat jen slupky a jadérka. Úplně vám postačí konzumovat jablka a odkládat při tom odpad, z kterého si vyrobíte ocet. Ale existují i další tipy, jak využít jablečné slupky.
Co budete potřebovat?
Postup přípravy:
Kromě jablečného octa se na údržbu domácnosti drží i jiné druhy. Vyzkoušejte ocet z citrusů, který si poradí se špínou i plísní.
Pokud máte doma zbytky ne zrovna nádherných jablek, nevyhazujte je. Udělejte z nich domácí dětskou výživu jako je jablečné pyré.
Jablka s nepěknou slupkou raději zabalte do alobalu a upečte si voňavá zapečená jablka.
zdroj: medicalnewstoday.com, wikipedia.org