Tipy a rady Domácí marinády na kuřecí maso: Vyzkoušejte 5 nejlepších receptů

Kuřecí maso je lehké, málo kalorické a jemné. Pokud ho naložíte do správné marinády, nezadá si jeho chuť ani s pořádným hovězím steakem! Podívejte se na ty nejlepší recepty a přečtěte si pár tipů, díky kterým budou kuřecí prsa, stehna nebo křidélka z vašeho grilu prostě neodolatelná!

Tipy na nejlepší grilované kuřecí maso 

  • Maso pokládejte pouze na očistěný a rozpálený rošt potřený olejem. Díky tomu se na grilu nepřichytí.
  • Do masa během grilování příliš nepíchejte ani neřežte. Ztratilo by svou šťavnatost. Až bude maso podle vašich představ, nechte ho ještě 3 minutky odpočinout pod alobalem. Bude křehké a šťavnaté.
  • Poznáte jen stěží, kdy je maso hotové? Pořiďte si termosondu nebo teploměr na maso. S touhle vychytávkou nebude vás steak nikdy příliš syrový ani vysušený.
  • S vychytávkami ještě nekončíme. Věděli jste, že existuje nástroj pro vstřikování marinády přímo do masa? Vypadá jako obří injekční stříkačka. Díky němu je maso šťavnatější a chuť marinády se dostane až do středu masa.

5 receptů na marinády vhodné pro grilované kuřecí maso 

Na internetu najdete spoustu receptů na marinády pro grilované kuřecí maso, který ale vybrat? Tady jsou ty nejlepší z nich. Marinádou s pivem nebo whisky uděláte radost pánům, medovou marinádou nebo marinádou z kurkumy potěšíte mlsné dětské jazýčky. A na grilování s kamarádkami je jako dělaná bylinková marináda.


1. Medová marináda na kuřecí maso

Jemně nasládlá chuť medové marinády v kombinaci s lahodným kuřecím masem patří mezi klasiku, která se objevuje téměř na každém letním grilování. Výhodou této marinády je, že se hodí na jakýkoli druh kuřecího masa. Obzvlášť si ji pak zamilujete na kuřecích křídlech nebo stehýnkách – zkrátka na těch částech kuřete, které mají kůži. Většinu ingrediencí, které na marinádu budete potřebovat, máte doma. Jak na to?

Stačí smíchat 4 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce rostlinného oleje, 3,5 lžíce medu, 5 rozdrcených stroužků česneku (nebo 2 lžičky sušeného česneku), mletý pepř, sůl, 2 lžičky citronové šťávy, bazalku a kdo má rád, může přidat najemno nakrájenou chilli papričku. Touto marinádou pak nezapomeňte potírat kuře i v průběhu grilování. Kůrčička bude ještě šťavnatější a křupavější díky zkaramelizovanému medu.

TIP: Pokud chcete tuhle skvělou marinádou potěšit pánskou část návštěvy, přidejte do ní 60 ml whisky. Místo sójové omáčky použijte omáčku worcesterovou.

2. Marináda na kuřecí křídla

Kuřecí křidélka v medové marinádě jsou skvělá. Co takhle ale ochutnat něco nového? Pokud jste milovníky nasládlé chutě kuřecího masa, bude vám marináda z rajčatového protlaku chutnat. Nejprve osmahněte najemno nakrájenou cibuli. Pak do hrnce vložte rajčatový protlak spolu s třtinovým cukrem. Na 140 g protlaku (střední konzerva) přidejte 2 lžíce cukru. Až se ingredience spojí, přidejte ještě 3 lžíce sójové omáčky, 5 rozdrcených stroužků česneku, můžete přidat i trochu kečupu (co si budeme povídat, nejlepší je ten domácí).

Další postup je trochu neobvyklý. Kuřecí křídla potřete olejem a maso nasolte. Takto je pečte na grilu, dokud nebudou téměř hotová. Asi 5-7 minut před tím, než byste je z grilu nadobro sundávali, je vezměte a jedno po druhém bohatě obalte v omáčce. Nechte dogrilovat. Během posledních minut je můžete marinádou potírat v místech, kde se vám jí zdá málo. Podávejte s bagetkami potřenými bylinkovým máslem.

TIP: Věděli jste, že na stránkách itesco.cz v sekci Tesco Online nákupy teď najdete velký výběr nejrůznějších druhů mas nejvyšší kvality a také šťavnaté klobásky vhodné na gril? Stačí je spolu s ostatními položkami vložit do košíku – jako při každém jiném online nákupu. My vám pak vše ve smluvený čas dovezeme až domů – vychlazené a čerstvé. Na první nákup tady navíc dostanete slevu až 150 Kč. A grilovačka může začít!


3. Nejlepší marináda na gril

Připravte si 150 ml piva, 3 lžíce kečupu, 2–3 lžičky drženého česneku, pepř, sůl, špetku chilli, 2 lžičky třtinového cukru a 2 lžičky citronové šťávy. Podle chuti samozřejmě můžete přidat množství jednotlivých ingrediencí. Smíchejte nejprve tekuté složky a pak po troškách přidávejte ty suché. Tuhle marinádu můžete použít na všechno, co na gril dáte. Třeba i na zeleninu nebo na hermelín. Vynikající je také na vepřovém mase. Neméně si ji ale vychutnáte i na tom kuřecím. Hlavně když maso necháte marinovat pěkně celou noc.

4. Marináda na šťavnatá kuřecí stehna

Takhle směs prostě nemá chybu: 1 lžičku soli smíchejte s 8 rozmačkanými stroužky česneku. Pak přidejte ½ lžičky mletého černého pepře, 1 lžičku sladké papriky, ½ lžičky chilli papriky (tu můžete vynechat a klidně ji nahradit sladkou paprikou, pokud si na grilovaném kuřecím mase budou pochutnávat i děti) a nakonec vytvořte ze směsi řídkou kašičku přidáním olivového oleje. Maso ve směsi marinujte přes noc. Během grilování potírejte zbytky marinády. Mimochodem, tahle marináda je skvělá i na kuřecí prsíčka – tuhle kombinaci milují zejména děti!

5. Bylinková marináda na kuřecí prsa

V jednoduchosti a čerstvosti je krása. A dokazuje to i náš poslední recept. Připravte si olivový olej, čerstvou bazalku, čerstvý rozmarýn, pár stroužků česneku, sůl a pepř. Bylinky nakrájejte na kousky, česnek prolisujte, vše spolu smíchejte a v této marinádě nechte maso přes noc. Výsledkem bude jemná bylinková chuť, ke které se výborně hodí lehký salát a ogrilovaná bagetka potřená máslem ochuceným stejnými bylinkami.

Nakupte všechny ingredience na grilování online

TIP: Zalíbil se vám některý z našich receptů? Podívejte se, co dalšího bude na grilu skvěle chutnat. Je tu pro vás speciální nabídka potravin, které při grilování nesmí chybět!

Publikováno: před 5 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7