Tipy a rady Grilovaná zelenina: Vyzkoušejte ji jako přílohu i hlavní chod!

Grilovací sezóna je v plném proudu! Přihoďte na gril ke šťavnatým steakům čerstvou zeleninu, která výslednou chuť posune na ještě vyšší úroveň. Ukážeme vám, jak zeleninu správně vybrat a s jakým kořením ji skombinovat, aby byla chuť dokonalá.

Než začnete grilovat: Po jaké zelenině sáhnout?

Hon na prvotřídní chuť grilované zeleniny začíná už při jejím nákupu. Víte, na co se při výběru zeleniny zaměřit? Aspektů je hned několik!

Je právě sezóna? Cuketa, lilek, paprika, rajčata, brambory a mnohé další. Léto je časem šťavnaté zeleniny nejrůznějších barev i chutí. Výhodou zeleniny, která má právě svou sezónu, je nejen mnohem lepší chuť, ale i nízká cena.

TIP: Chystáte právě grilovací party a nemáte čas na dlouhý nákup? Ušetřete čas a nechte si všechny potřebné suroviny přivézt až domů. Tesco Online nákupy na itesco.cz zaberou jen pár minut a kurýr vám nákup přiveze až domů. Mimochodem věděli jste, že před odesláním váš online nákup v Tesco důkladně kontrolujeme? Díky tomu se k vám dostane jen ta nejlepší zelenina z našich regálů. Váš nákup tak bude vypadat stejně dobře, jako byste potraviny ukládali do košíku sami.

Zapojte smysly: Než zeleninu vložíte bezmyšlenkovitě do košíku, trochu se s ní seznamte. Jednoduše zapojte své smysly. Je paprika hezky zbarvená nebo spíše vybledlá? Přičichněte si k ní. Cítíte léto? Pak šup s ní do košíku! Rajčata by neměla být na pohmat moc měkká a u cukety a lilku dejte pozor na promáčkliny, kvůli kterým by se zelenina mohla rychleji zkazit.

Nejen v prodejnách Tesco, ale také na našich webových stránkách itesco.cz v sekci Tesco Online nákupy najdete širokou nabídku zeleniny. Vždy si tak ugrilujete právě to, na co máte chuť!


Víte, jak s jednotlivými druhy zeleniny zacházet?

Ačkoli se to na první pohled nezdá, zpracování zeleniny je celkem věda. Každý druh má své specifické vlastnosti a musí se s ním podle toho zacházet. Dali jsme pro vás dohromady tahák, díky kterému bude každý kousek vaší grilované zeleniny Al dente.

  • Rajčata grilujte jedině vcelku, uchovají si tak v sobě sladkou šťávu.
  • Cuketu ani lilek neloupejte, stačí je nakrájet na centimetr silná kolečka.
  • Kukuřici před grilováním chvilku povařte.
  • Cibuli nakrájejte na šestinky a napíchejte na špíz.
  • Žampiony rozkrojte maximálně na půlku, jinak by se mohly na grilu spálit.
  • Papriky nejdříve zvenku omyjte a poté je rozkrojte na čtvrtky a dejte na gril.

Věděli jste, že na svůj první nákup na Tesco Online nákupy na stránkách itesco.cz dostanete slevu až 150 Kč?

Kombinace, které vás nadchnou 

Plněné papriky

Zkoušeli jste někdy kombinaci papriky a sýru? Že ne? Pak je nejvyšší čas to napravit, jedná se totiž o opravdovou lahůdku. Navíc je to vážně rychlovka a pochutnají si na ní i vegetariáni.

Co budete potřebovat?

Papriky omyjte, podélně rozkrojte a vyjměte jadřinec (stopku můžete ponechat). Mozarellu i Fetu nakrájejte na malé kostičky a naplňte jimi papriky. Takto připravené papriky položte opatrně na gril, až bude sýr rozteklý a paprika ogrilovaná dozlatova, je hotovo!

Grilovaná cuketa

Určitě vás už napadlo, co může být na grilované cuketě tak úžasného. Odpověď se skrývá v marinádě, do které se cuketa před grilováním nakládá! Ta jí totiž propůjčí jedinečnou chuť, kterou si zamilujete na první sousto.

Co budete potřebovat?

Cukety omyjte a nakrájejte na 1 cm tenké plátky. Petržel nasekejte a přidejte k ní zbytek ingrediencí. Vznikne vám marináda, ve které namočíte každé kolečko cukety. Poté je dejte na girl a počkejte, dokud plátky nezměknou.

Náš tip! Stejnou marinádu můžete použít například také na lilek nebo s ní potřít rozkrájené bagetky, které dáte následně rozpéct na gril.


Zeleninový mix

Nevíte, na co přesně máte chuť? Pak není nic snazšího než nachystat od všeho trochu. Navíc jednotlivé chutě zeleniny se navzájem skvěle doplňují.

Co budete potřebovat?

Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlměsíčky, ostatní zeleninu omyjte a všechno kromě rajčat nakrájejte na kostky. Olej smíchejte s kořením a zeleninu touto směsí potřete. Poté dejte zeleninu na grilovací tác a nechte ji na grilu, dokud nebude měkká. Můžete ji použít jako přílohu k masu, ale výborně chutná i samotná.

Sladké grilované žampiony

Žampiony nasladko jsou trochu neobvyklá, ale zato velmi chutná kombinace. Jejich příprava vám zabere pouze pár minut a zavděčíte se jimi opravdu každému!

Co budete potřebovat?

Žampiony omyjte a podélně rozkrojte na poloviny. Česnek oloupejte, nadrobno nastrouhejte a dejte ho do misky. Poté k němu přidejte sójovou omáčku, med, špetku soli a špetku pepře. Žampiony napíchejte na špejli, opékejte je na grilu zhruba 5 minut z každé strany a ihned po ogrilování je potřete připravenou marinádou. Dobrou chuť!

Nakupte všechny ingredience na grilování online

Publikováno: před 2 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7