Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Původní středoevropská kuchyně byla relativně těžká a regionálně různorodá. Člověk se tehdy musel stravovat v souladu s těžkou fyzickou prací, aby mohl přežít. Naše kuchyně dostávala impulzy z okolních kuchyní, a to zejména ze slovenské, polské, rakouské a maďarské. Každodenní strava se skládala z lokálních surovin a denně se konzumovaly obilné kaše. Postupně se do jídelníčku dostaly luštěninové kaše, jako je například oblíbená hrachová.
Hrách je významná zemědělská plodina, která poskytuje nejstabilnější úrodu. To je jeden z důvodů, proč byl oblíbený v minulosti.
Nejcennější na hrachu je jedinečná kombinace hořčíku a nukleových kyselin. Nukleové kyseliny jsou látky, které podporují zdravé dělení a růst buněk. Prostřednictvím těchto látek regenerují a omlazují náš organismus. Proto je hrách mimořádně vhodný pro děti, dospívající mládež a starší osoby. Nejstravitelnější je ve formě kaše. Díky vysokému obsahu vlákniny, bílkovin a nízkému počtu kalorií je skvělý také do dietního jídelníčku.
Hrachová kaše nemusí být jen laciné jídlo připravené z hrachu a cibule. Můžete ji obohatit přidáním kořenové zeleniny. Hrachová kaše se často podává s roštěnkou, uzeným masem, opečenou klobásou nebo uzeným tofu.
Olivový olej rozpalte na pánvi a orestujte na něm kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky. Přidejte cibuli a česnek. Promíchejte a orestujte. Potom přidejte hrách, který jste nechali namočený minimálně 2 hodiny, podlijte vývarem a vařte doměkka. Když je hrách změklý, vypněte, přidejte citronovou šťávu, dochuťte solí a černým pepřem a rozmixujte.
Pokud jste namočili hodně hrachu, tak ho nevyhazujte. Připravte si z něj výbornou sváteční hrachovou polévku, která bude chutnat druhý den ještě lépe.
Luštěniny jsou významným zdrojem bílkovin. Nebojte se s nimi experimentovat. Vynikající je také naše domácí hrachová kaše s párkem. Klasika, kterou znáte ze školní jídelny, avšak v mnohem chutnějším provedení.
Kaše z luštěnin, zeleniny nebo obilnin nasladko i naslano mají u nás dlouhou historii. Pojďme se společně podívat na to, které kaše jsou u nás kromě té hrachové nejoblíbenější.
Co může být zajímavého na obyčejné bramborové kaši? Pro někoho je to levná příloha, jiný ji vnímá jako vydatné jídlo. Uvařit brambory, zalít je mlékem a přidat kousek másla zvládne opravdu každý. Ale co když má bramborová kaše lepkavou konzistenci a vůbec není chutná? Při její přípravě je důležité dodržovat několik pravidel. O která se jedná?
Krupicovou kaši máme spojenou s vůní domova a dětství. I když to vypadá jako jednoduché jídlo, dá se snadno pokazit. Jak ji uvařit, aby nebyla příliš řídká ani tvrdá jako beton?
Oves je lehce stravitelná a zdraví prospěšná obilnina, která velmi dobře působí na naše tělo. Patří mezi nejmladší kulturní obilniny. Jeho přednosti byly zaznamenány už před naším letopočtem a živily se jím germánské kmeny. Jeho konzumace přinášela velké množství síly a energie.
Zdroj: wikipedia.org, polnoinfo.sk, vedanadosah.sk, chutodnaty.sk, detoxtela.sk, nazdravie.sk