Tipy a rady Jak dlouho vydrží víno otevřené a s čím ho podávat?

Základní pravidlo kombinování vína a jídla zní - bílé víno k bílému masu, červené k tmavším druhům, růžové je univerzální. Vy však chcete pro sebe a své blízké více než jen základy. Proto kombinujte, zkoušejte a čarujte, vždyť namíchání té správné kombinace vína a jídla je hotová magie!

Prvním krokem je správný výběr nejen odrůdy, ale i ročníku. V tom vám pomůže, když budete vědět, co je lahvová zralost.

Lahvová zralost

Víno potřebuje čas, aby se jeho chutě rozvinuly do dokonalosti. Víno se na vrcholu sudové zralosti stáčí do lahví, kde dozrává na lahvovou zralost. Každý druh vína potřebuje jiný čas, obecně platí, že červená vína dozrávají déle.

  • Zinfandel - 3 až 6 let
  • Cabarnet Sauvignon - 4 roky a více
  • Alibernet - 2 až 8 let
  • Merlot - 3 až 7 let
  • Pinot Noir - 2 až 5 let
  • Pinot Blanc - 1 až 3 roky
  • Chardonnay - 2 až 5 let
  • Sauvingon Blanc - 2 až 8 let

Jak dlouho vydrží víno otevřené?

Nedopitou láhev vína můžete odložit na později a při dodržení zásad správného skladování vám ještě pár dní vydrží.

  • šumivé víno se speciální zátkou vydrží v chladničce 1 až 3 dny,
  • lehká bílá a růžová vína uzavřená korkovou zátkou 5 až 7 dní,
  • těžší bílá vína uzavřená korkovou zátkou 3 až 5 dní
  • červené víno uzavřené korkovou zátkou odložte na tmavé chladné místo na 3 až 5 dní
  • fortifikovaná vína (s vyšším obsahem alkoholu) - s korkovou zátkou vydrží na tmavém chladném místě 28 dní
  • krabicové víno vydrží v chladničce otevřené 28 dní

Tip pro hospodyňky:

Nespotřebované víno můžete přelít do nádobky na led, dát zamrazit a použít při vaření.

Přečtěte si, jakou má mít víno teplotu při podávání. 

Jaké víno k jídlu?

Podávání více druhů jídel jde ruku v ruce i s výběrem vhodného vína. Začněte se suššími víny, pokračujte jemnějšími a sladšími, na závěr nabídněte víno silnější. V zásadě platí - jde se od bílého k červenému, od lehkého k těžšímu.

Bílé víno se hodí k:

  •  rybám
  • plodům moře,
  • těstovinám,
  • drůbeži,
  • omáčkám,
  • snadno upravené zelenině,
  • sýrům s bílou a modrou plísní, mozzarellou,
  • lehkému dezertu.

Červené víno vynikne v kombinaci s:

  • tmavým masem,
  •  zvěřinou,
  •  jehněčím,
  • výrazně kořeněnými jídly,
  • sýrem jako gouda, čedar,
  • čokoládou  a čokoládovým dezertem.

Růžové víno je ideální v případě, pokud nechcete podávat ke každému chodu jiný druh. Jeho univerzálnosti docílíte tak, že ho začnete podávat dobře vychlazené, čímž připomíná víno bílé. Pomalou temperací na pokojovou teplotu bude víc připomínat víno červené. Univerzálně se hodí k rybám, krůtímu masu, poloměkkým sýrům.

Sýry a víno, dokonalá kombinace!

I zde však platí jisté zásady. K bílým vínům servírujte zrající sýry, měkké krémové, smetanové, pařené či tavené.

K červenému vínu se naopak hodí tvrdé sýry a ty, které mají plíseň. Sýry s modrou plísní jsou určeny ke sladkým aromatickým vínům.

Víno a pizza

U nás není moc zvykem kombinovat víno a pizzu. Ale možná se vám někdy bude hodit informace, že pizza se zeleninou nebo ovocem si rozumí s bílým vínem a pizza s větším podílem masa, salámem či sýrem bude dobře chutnat s červeným vínem.

Těmto kombinacím se vyhýbejte

Tak jako některé kombinace chutí nechají vyniknout tomu nejlepšímu z vína i z jídla, jiné dokážou pravý opak a chutnat vám nebude ani jedno. Není vhodné kombinovat:

  • šumivé víno a červené maso, kořeněná jídla a krémové omáčky
  • suché víno s červeným masem a modrými sýry
  • těžké vína s uzený masem, asijskými jídly a rajčaty
  • sladké bílá vína s čokoládou a jídly sladšími než samotné víno
  • lehké červené víno s uzeninami, slanými pochutinami a barbecue omáčkami
  • červené víno medium s kořeněnými jídly, syrovými rybami, sushi, ústřicemi
  • těžká červená vína s mořskými plody, vajíčky a lehkými saláty
  • dezertní vína s citrusy, bílým masem a mořskými plody

Zdroje: gastroprofesor.cz, cawineclub.com, vino.sk, ties.com

Vytisknout stránku
Sdílet článek