Tipy a rady Jak zpracovat pórek: Průvodce čištěním, krájením a uskladněním

Pórek je chutná superpotravina

Pórek je poklad v naší kuchyni. Je to blízký příbuzný cibuli a česneku, proto je jemně štiplavý a má mírně nasládlou chuť. Je to léčivá superpotravina, která obsahuje velké množství antioxidantů, vitamíny A, C, E či kyselinu listovou. Najdete v něm také vápník, fosfor, zinek, mangan či selen.


Jak vybrat kvalitní pórek?

Vybrat kvalitní a pěkný pórek je snadné. Můžete si ho pěkně prohlédnout, než ho vložíte do košíku. Základem je sledovat špičky pórku, které musí být čerstvé a pevné. Přednost dejte menším kouskům, které jsou křehčí. Špičky a bílá část musí být světlé a bez skvrn.

Obecně lze říci, že menší a tenčí kousky pórku jsou jemnější, ale mají mírnější chuť. Silnější a větší kousky jsou tužší a jejich příprava může být obtížnější.


Základ správného zpracování pórku: Čištění a příprava

Nejdůležitější je odstranit všechny nečistoty, které se často hromadí mezi jeho listy.

Nejprve odřízneme vlasové kořínky na konci bílé části pórku. Prohlédněte si vrchní list pórku. Pokud je povadlý, stáhněte ho a vyhoďte. Dále odřízneme zelenou část pórku.

Řez proveďte asi 5 cm nad bílou částí. Zelené listy podélně rozkrojíme. Právě tady se usazuje nejvíce nečistot, a proto je potřeba zelenou část důkladně omýt. Rozevřete naříznuté listy pod tekoucí studenou vodou a pečlivě je propláchněte. Voda se tak dostane do všech záhybů, kde se skrývá hlína a písek.

Jak zpracovat pórek: Průvodce čištěním, krájením a uskladněním

Jak nakrájet pórek: 3 nejčastější způsoby krájení

Každý pórek se skládá z tmavé a světlé části. Světlá část se hodí k masu, takže z ní můžete připravit například kuřecí stehna s pórkem nebo ji přidat do čínské restované zeleniny. Tmavou část nevyhazujte, protože obsahuje více vitamínů než bílá část, a skvěle se hodí do různých polévek; můžete ji přidat i do masových pokrmů.

Pórek lze krájet různými způsoby:

  1. Na kolečka: Jedná se o nejjednodušší způsob krájení pórku, který je vhodný pro přípravu pórkové polévky se zeleninou nebo bezlepkové pórkové polévky.
  2. Na nudličky: Světlou část pórku můžete nakrájet technikou julienne: zeleninu nejprve rozdělte na přibližně 10 cm kousky, poté na tenké plátky a nakonec na jemné proužky. Podívejte se na video, kde uvidíte techniku julienne, která umožňuje rychlejší a rovnoměrnější vaření. Skvěle vypadají v salátech nebo jako ozdoba hotového jídla.
  3. Na kostky: Nejprve nakrájejte obě části pórku na tenké proužky, poté je nakrájejte znovu, abyste získali kostky.


Jak uskladnit pórek, aby vydržel co nejdéle čerstvý

Koupili jste pórku více než spotřebujete? Žádný problém. Správné uskladnění pórku zajistí, že si svou čerstvost udrží dlouho.

  • V lednici: Neomytý pórek zabalte do vlhké utěrky nebo perforovaného sáčku a uložte do přihrádky na zeleninu. Vydrží tak čerstvý až dva týdny. Více tipů najdete v našem článku, jak skladovat ovoce a zeleninu.
  • V mrazáku: Pokud víte, že pórek v nejbližších dnech nespotřebujete, je zmrazení ideální volbou pro dlouhodobé uskladnění pórku. Pórek očistěte, nakrájejte na kolečka nebo kostičky, krátce blanšírujte (ponořte na 1–2 minuty do vařící vody a poté prudce zchlaďte v ledové vodě), nechte oschnout a v sáčcích či krabičkách zmrazte. V mrazáku vydrží pórek i několik měsíců.

Máte rádi pórek? A jaké recepty z něj připravujete?

Vytisknout stránku
Sdílet článek