Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vynikající spisovatel, novinář a autor mnoha románů, povídek i dramat Karel Čapek, byl nejen vášnivým cestovatelem, ale rovněž si liboval v dobrém jídle. Ačkoliv mu stačily jen obyčejné pokrmy, dbal na etiketu u stolu a také na pěkně prostřenou tabuli. Kdo slavného českého umělce obsluhoval a jaké recepty se u Čapků vařily nejčastěji?
O prvorepublikových hvězdách je známo, že si libovaly na těch největších pochoutkách, zejména pak na francouzské kuchyni. Karel Čapek zůstal věrný obyčejným českým jídlům, která připravovala jeho služebná Alžběta Venhodová.
Alžběta u Čapků nahradila první posluhovačku Boženu Kadlecovou, která se provdala a ve službě skončila. Bětka se starala o chod domácnosti včetně kuchyně. Ve vile se dokonce seznámila i se svým mužem, Václavem Motlem, který pracoval jako Čapkův osobní řidič a správce domu.
Čapek většinou snídával před devátou hodinou. Nejčastěji si dával loupáky a kávu bez kofeinu se šlehačkou. Měl rád, když byly při snídani na stole misky s máslem, pečivem, keksy a zbytky od večeře. K obědu míval nějaké prosté jídlo a po něm opět kávu a zákusek. Večeři měl pozdní, podávala se po 22. hodině a tu zapíjel pivem.
Spisovatele trápil citlivý žaludek, a tak se snažil konzumovat odlehčená jídla. I přesto si ale čas od času nedokázal odpustit škvarkové placky nebo koprovou omáčku. A když přišel na oběd prezident Masaryk, podávala se svíčková.
Mezi nejzamilovanější Čapkova jídla, která Alžběta připravovala, patřily smažené palačinky plněné špenátem, skopové na divoko, bramborové placičky či slepičí kaldoun. Pochutnával si také na paštikách, mezi nimiž vévodila pražská s lanýži, nepohrdl ale ani husí či játrovou. A co říkával o vaření? „Můžete jíst jako bohové, aniž byste zapřáhli nějakého lidského tvora v kuchyni do pětihodinové honičky, neboť dobrý recept je jako dobré drama. Čím méně řečí, tím lepší jádro.“
Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.