Tipy a rady Kolik jídla přichystat pro hosty na párty?

Pro hostitele je jednou z nejtěžších výzev plánování množství jídla pro hosty. Hladoví hosté jistě nebudou z vaší párty odcházet spokojeni, stejně jako nebudete spokojeni vy, když vám po večírku nebo grilování zůstane spousta nespotřebovaných dobrot. Naštěstí existuje mnoho způsobů, které vám při plánování menu pomohou.

Obecná pravidla

  • Jídla nabízejte formou švédských stolů.
  • Čím více jídel nabízíte, tím by měly být porce menší.
  • Menších porcí se vždy spotřebuje více.
  • Obecně oblíbených jídel můžete připravit více, se specialitami buďte opatrnější.
  • Řiďte se také počasím – v teple jedí lidé méně a raději sáhnou po ovoci a zelenině, v chladných dnech naopak.
  • Hlavní složku jednoho jídla neopakujte v dalších.
  • Zvažte i barvy jídel a jejich texturu.
  • Nezapomeňte na drobnosti, které si hosté mohou jen tak „zobnout“ – olivy, cherry rajčata, ovoce, nakrájené sýry, saláty.

Při přípravě pohoštění se inspirujte recepty z Hello Tesco

Velikost porce na osobu
Čím obsáhlejší je seznam pozvaných a čím déle má trvat plánované posezení, tím větší výběr byste svým hostům měli nabídnout. Na jednu porci počítejte:
Drůbež, maso, ryby – 170 gramů
Rýže, quinoa – 45 gramů jako příloha
Brambory – 140 gramů
Zelenina – 120 gramů
Luštěniny – 55 gramů
Těstoviny – 55 gramů jako příloha
Smetanový dezert nebo pudink – 110 gramů
Zmrzlina – 140 gramů
Koláč – 1 řez
Pokud je na výběr několik jídel, hmotnost můžete o třetinu snížit.

Všechny potřebné suroviny vám Tesco přiveze až domů!

Vytisknout stránku
Sdílet článek