Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mléko bez obsahu laktózy se vyrábí z klasického kravského mléka, a to přidáním enzymu nazývaného laktáza. Tento enzym napomáhá organismu zpracovat a využít laktózu, tedy mléčný cukr, a proto mohou takové mléko s klidným svědomím konzumovat i lidé citliví na laktózu. V porovnání s klasickým mlékem je nejvýznamnějším rozdílem to, že mléko bez laktózy je díky výrobní technologii trošku sladší, ale většina spotřebitelů tuto skutečnost hodnotí pozitivně. Není nutné zvlášť sladit kávu, stačí do kávy přidat mléko bez laktózy. Charakteristická nasládlá chuť je typická i pro alternativní mléka rostlinného původu, například pro ovesné, mandlové nebo rýžové mléko.
Čtěte složení
K vaření se často používá kokosové mléko, které je bohaté na vitamíny, ale nesmíte zapomínat, že má také vysoký obsah tuků a je kalorické. Pokud místo kávy dáváte přednost kakau, mějte na paměti, že i kakaové nápoje v prášku mohou obsahovat laktózu, naopak přírodní kakaový prášek laktózu neobsahuje. Vždy si pečlivě přečtěte složení potravin, protože kromě kakaových nápojů v prášku mohou laktózu obsahovat i různé polévky v prášku, kávové nápoje v prášku a omáčky. Abyste se určitě vyhnuli konzumaci laktózy, můžete místo sýrů do jídelníčku bez laktózy zařadit tofu, v případě pečiva můžete zkusit sami doma péct chleba.
Snadno dostupné
K vaření se doporučuje kromě mléka nakupovat i jiné suroviny, které neobsahují laktózu. Dnes je již široký výběr másla, bílých jogurtů, šlehačky, tvarohu a smetany bez laktózy. Existují i varianty rostlinného původu, které mají zpravidla nízký obsah tuků, což je při vaření také důležité. Produkty bez laktózy se při zpracování v kuchyni nechovají podstatně jinak než klasické suroviny, ale připravované pokrmy mohou mít sladší chuť, a proto při přípravě polévek nebo pokrmů zapékaných s masem a smetanou je nutné dbát na správný poměr koření a případné ředění vodou.
Mléko bez laktózy můžete používat k přípravě dezertů, například ptačího mléka nebo krupicové kaše, jen sladit musíte již s mírou. Při přípravě pudinku pak dbejte na to, aby i pudinkový prášek byl bez obsahu laktózy.
Inspirujte se! Máme pro vás mnoho receptů bez laktózy.