Tipy a rady Mandle – výživa pro mozek malých i velkých

Mandle patří mezi oříšky, které nám přinášejí různé benefity. Příznivé zdravotní účinky mandlí můžete pocítit při denní konzumaci v objemu 10 až 60 gramů. Už pár kousků mandlí denně si dokáže poradit s vysokým cholesterolem, pálením žáhy, cukrovkou nebo problémy se zrakem.

Jsou zdrojem mnoha živin a pomáhají při vývoji zdravého lidského mozku. Obsahují dvě důležité živiny pro mozek – riboflavin a L-karnitin – které zvyšují aktivitu mozku a vytvářejí nové nervové dráhy, čímž snižují výskyt Alzheimerovy choroby. Všechny oříšky obsahují množství vlákniny a zdraví prospěšných tuků.

Důležité namáčení mandlí

Mezi nejkvalitnější patří italské a španělské mandle. Nezapomeňte je před konzumací namočit. Namáčením se stávají stravitelnějšími a tělo lépe absorbuje jejich živiny a vitamíny. Když změknou, změní strukturu, což ocení při konzumaci zejména senioři. Dětem dávejte výhradně mandle namočené ve vodě. Tři kusy představují dostatečnou denní dávku pro malé děti.

Mandlové mléko, máslo, dezerty

Mandlové mléko patří mezi nejpopulárnější na pomezí rostlinných mlék. Při jeho koupi dávejte pozor na složení a důkladně si pročtěte etiketu. Mnoho mandlových mlék bohužel obsahuje málo mandlí, zato o to více přidaného cukru.

Určitě vás zajímá, jak si vyrobit něco tak exkluzivního, jako je mandlové máslo. Na jeho výrobu potřebujete jenom mandle a kvalitní mixér, který si dokáže poradit se suchými potravinami. Mandle nasypte do mixéru a mixujte, dokud nedosáhnete krémové konzistence. Mandle obsahují olej, nemusíte se bát, že by vám zůstal jen prach. Naopak, vznikne vám krásné hnědé máslo, které můžete skladovat v lednici.

Z mandlí si také můžete vyrobit jednoduchý a rychlý dezert. Lahodné mandlové cukroví s citronovou polevou je vynikající ke kávě nebo čaji. Mandle nachází uplatnění rovněž ve vánočním cukroví, vyzkoušejte vánoční mandlové cukroví.

Mandle – výživa pro mozek malých i velkých
Kuřecí salát s mandlemi

Tento lehký kuřecí salát s mandlemi a brusinkami je dobrou alternativou na spotřebování zbytků masa z polévky. Podávaný v misce vyložené listy zeleného salátu nejen dobře chutná, ale také krásně vypadá.

Ingredience:

1 šálek mandlových lupínků
3 šálky natrhaného vařeného kuřecího masa
1 šálek sušených brusinek
3 ks řapíkatého celeru
1 šalotka
1 šálek bílého jogurtu
1 PL řeckého koření
šťáva z citronu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Mandlové lupínky rozložte na hluboký plech do jedné vrstvy a nechte péct pár minut, dokud nezačnou hnědnout a vonět.
  2. Po opečení je vyndejte a nechte vychladnout.
  3. V misce smíchejte natrhané vařené kuřecí maso, sušené brusinky, nasekanou šalotku, celer nakrájený na kolečka, jogurt, citronovou šťávu a koření. Přidejte mandle a promíchejte.
  4. Nechte odstát v lednici a podávejte vychlazené se zeleným listovým salátem.

Zdroj: gymbeam.sk, tasteofhome.com, foodrevolution.org

Vytisknout stránku
Sdílet článek