Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Hledáte-li tu správnou marinádu, která podpoří chuť masa nebo i grilované zeleniny, vězte, že existuje univerzální formulka, podle které se můžete řídit. Pak jen stačí obměňovat přísady a zkoušet, až vytvoříte vyvážené chutě a recepty na grilování masa i jiných surovin.
3 základní přísady do marinády na grilování
Ať už připravujete marinádu na cokoliv, držte se základní rovnice, která je zárukou výborné chuti.
Kyseliny nebo enzymy jsou základem chuti marinády. Díky nim bude marináda jemnější a maso křehčí.
1. Přidejte do marinády něco kyselého:
2. Nebo něco s enzymy:
Tuky například v oleji pozvednou chuť marinády. Praktickou výhodou je, že se grilovaná potravina nebude připalovat na grilu.
„Základem naprosté většiny marinád je olej,” popisuje Roman Paulus, „olivový, slunečnicový, jaký máte rádi. Díky němu už není třeba k masu či jiné surovině žádný další tuk přidávat – ať už je budete připravovat na grilu, v pánvi nebo v troubě. Kromě toho tuk tzv. nese chuť a zabraňuje vysušování.”
3. Koření nebo bylinky vytvoří v marinádě finální chuť. Fantazii se meze nekladou. Přidejte:
V případě, že se chystáte marinovat a grilovat sýry, z trojice přísad vynechte kyselou část. Chutě sýru by se s ní bily.
Jakékoliv přísady vám dovezeme až domů.
Zkuste recept na grilovaný hermelín s tymiánem a chilli nebo grilovaný hermelín s rukolou a hroznovým vínem.
Výborným sýrem ke grilování je halloumi, vyzkoušejte ho s melounem a bazalkovo-mátovou zálivkou.
Vegetariáni si také mohou připravit grilovaný lilek s česnekem a sýrem feta.
Jak dlouho marinovat?
Další trik pro lahodnou chuť grilovacích receptů tkví v délce marinování. Držte se doporučení a nic nezkazíte. Nejkratší dobu se marinují krevety a nejdelší dobu zase hovězí a jehněčí maso.
Krevety nechte v marinádě jen 15 minut.
Ostatní mořské plody nechte vymáchat 20 - 30 minut.
Zeleninu marinujte 30 minut.
Drůbeží a vepřové maso budou potřebovat 3 - 12 hodin.
Hovězímu a jehněčímu masu dopřejte marinádovou lázeň klidně 3- 24 hodin.
Zrajícím sýrům neuškodí ani několik dní v marinádě.
Praktické tipy na marinování
Chystáte se na grilování? S námi na nic nezapomenete.
Zdroj: lidovky.cz, dish.allrecipes.com