Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Vlčí máky patří mezi nejstarší rostliny na Zemi. Jejich semena byla nalezena ve střední Evropě před 6 tisíci lety.
Makový olej se lisuje za studena ze semen máku, vyznačuje se vynikající chutí, vůní a kvalitou. Má světle žlutou barvu a ořechové aroma.
Jeho využití je známé hlavně ve farmacii, malbě, ošetřování dřeva, ale uplatňuje se také jako účinný prostředek v péči o pokožku. Díky tomu, že až 40 % jeho objemu tvoří kyselina linolová, zanechává makový olej příjemný a hedvábný pocit na pokožce. Rychle regeneruje právě poškozenou, zralou a suchou kůži. Vstřebává se do ní pomalu, ale nezanechává nepříjemný pocit. Vytváří tak ochrannou a krycí vrstvu.
Mák je bohatý na nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, vitamin E, vápník a hořčík. Jeho latinský název doslovně znamená „přinášející spánek“. Je vhodný pro děti.
Makový olej má pozitivní účinky na psychiku. Zklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče, tlumí bolesti hlavy v zátylku a pomáhá při neurózách. Podporuje kvalitní spánek. Je vhodný do masážních směsí pro děti. Malé děti můžete po koupání natřít čistým makovým olejem nebo do něho můžete přidat pár kapek levandulového oleje.
Doporučuje se konzumovat ho při léčbě osteoporózy. Obsahuje velký podíl vápníku a kombinaci vitamínů, která zabezpečuje vstřebávání vápníku do kostí a nezatěžuje cévní systém.
Je účinný při pálení žáhy. Zlepšuje paměť a snižuje krevní tlak. Působí jako vynikající prevence proti nemocem cév a infarktu. Poslední výzkumy se o něm zmiňují v souvislosti s prevencí rakoviny prsu.
Makový olej má vynikající chuť, a proto se doporučuje na přípravu jídel studené i teplé kuchyně. Je vhodný do sladkých i slaných jídel. Jeho aroma je nezaměnitelné. Často se používá ve francouzské a italské kuchyni.
Mák je v kuchyni nenahraditelný. Makový olej, makové mléko, šišky s mákem nebo makové koláče – to vše získává na oblibě.
Pokud chcete mít co nejkvalitnější makové mléko, vyrobte si ho doma. Budete potřebovat jeden celý balík nemletého máku, nejlépe v bio kvalitě, a asi dva až tři šálky vroucí vody. Maková semínka umístěte do větší skleněné nádoby a zalijte vroucí vodou. Směs nechejte odstát asi hodinu. Potom ji přelijte do mixéru a rozmixujte na kompaktní hmotu. Nechejte odstát asi 5 minut.
Směs následně přelijte přes plátno nebo potravinářskou gázu. Přecezená bílá tekutina je makové mléko. Samotné mléko nemá výraznou chuť, proto si ho můžete dochutit lžičkou medu nebo mandlovým aroma. Podávejte vychlazené.
Makové mléko obsahuje velké množství vlákniny. Díky ní váš pokrm získá na hustotě. Vláknina pomáhá při zácpě a podobných potížích. Rozmixovaná maková semínka jsou skvělým domácím pomocníkem. Před každým jídlem si stačí dát lžičku semínek namočených v makovém mléku.
Šulánky s mákem patří mezi jednoduché a levné recepty, na které potřebujete jen pár surovin: brambory, mouku, máslo, vajíčko, cukr a mák. Pokud preferujete zdravé recepty, můžete si toto oblíbené sladké jídlo připravit také ve zdravější podobě.
Jeden hrnek slunečnicových semínek pomelte na mouku, přidejte půl hrnku kokosové mouky, 10 kusů čerstvých švestek a 1 čajovou lžičku skořice. Rozmixujte na kaši, ze které uděláte šulánky. Ty naházejte do mletého máku, aby se obalily. Polijte je javorovým sirupem a dvěma polévkovými lžícemi rozehřátého kokosového nebo makového oleje. Dobrou chuť.
Zdroj: skinchakra.eu, objavmlieko.sk