Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Patří k první syrové stravě, se kterou se děti setkávají. Je sladká, lehko stravitelná a dostupná po celý rok, a proto je součástí našeho jídelníčku nejen v dětství, ale po celý život.
Pokud patříte mezi rodiče, tak moc dobře víte, jaké to je učit děti novým věcem. Určitě na toto období máte mnoho zábavných vzpomínek.
Na první jídlo děti často reagují komicky, ale mrkev je sladká, takže ji odmítají zřídka. První zkušenost s ní většinou bývá zábavná. Provází nás od dětství, kdy začínáme na mrkvovém pyré, pak objevíme i zajímavější věci, jako třeba mrkvové palačinky, oblíbený mrkvovojablečný salát a mrkvové dezerty.
Kromě všude dostupné oranžové mrkve máme i mrkev jiných barev: žlutou, červenou, bílou, a dokonce i fialovou. Asi vás překvapí, že oranžová mrkev tu nebyla jako první. Pěstovat se začala až někdy kolem 16.–17. století v Nizozemsku jako mutace fialové mrkve. Oranžová mrkev chutná skvěle, je bohatá na antioxidanty, a proto se stala verzí nejpopulárnější.
Mrkev má detoxikační účinky, obsahuje živiny prospěšné našim očím, reguluje aktivitu jater a hormonů a je také dobrá proti zánětům v těle. Na rozdíl od jiné zeleniny je mrkev bohatší na živiny ve vařeném stavu. Vaření pomáhá efektivněji zpracovat betakaroteny v těle, a pokud ji konzumujete společně s tuky, tělo dokáže proměnit karotenoidy a betakaroteny na vitamín A. Jestli ji chcete jíst syrovou, přidejte ji do salátu nebo smoothie. V teplé kuchyni je ideální v polévkách, jako pomazánka, můžete s ní vylepšit bramborovou kaši, upéct ji jako přílohu, použít ji na bezlepkové palačinky. Skvělá je i v cukrářství jako dezert, třeba v podobě mrkvového koláče s kokosem.
Mrkev obsahuje velké množství vlákniny rozpustné ve vodě – pektinu. Ten pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu. Výzkumy potvrdily, že pokud budeme denně konzumovat přibližně jeden hrnek mrkve alespoň po dobu tří týdnů, snížíme hladinu cholesterolu v krvi. Nicméně snížení hladiny cholesterolu není velká věda, stačí jíst zdravěji a pravidelně cvičit.
Také vám vždycky rodiče říkali, že když budete jíst mrkev, budete mít lepší zrak? Měli částečně pravdu. Mrkev rozhodně nevyléčí už vzniklé nemoci a poškození očí, ale funguje jako prevence a dokáže chránit zrak před potenciálními problémy způsobenými nedostatkem vitamínu A. Naše tělo přeměňuje betakaroteny na vitamín A, a proto je pro rozvoj zdravých očí mrkev důležitá. Můžeme jí poděkovat, že chrání naše oči od noční slepoty nebo šedého zákalu.
Studovali jsme materiály o mrkvi a z těch jsme zjistili například to, že lidé středního věku, kteří jedli málo kořenové zeleniny, mají až třikrát méně rozvinuté kognitivní funkce oproti těm, kteří ji konzumovali pravidelně. Betakaroten, který najdeme v zelenině, a především v mrkvi, totiž ochraňuje centrální nervový systém před stárnutím.
Občas je lehké absorbovat živiny ze zeleniny. Víte, že železo ukryté v zelenině se lépe zpracovává, pokud ho jíme společně s vitamínem C? Proto obvykle do salátu přidáváme citronovou šťávu. Ale co dělat s vitamínem D, E nebo A? Na ty je skvělý olivový olej. Takže kromě citronu nezapomeňte do mrkvového salátu přidat také olivový olej.
Když se řekne hranolky, tak si snad každý představí přesmažené, tučné jídlo. Nemusí to tak být vždycky. Mrkev je skvělou alternativou, kterou si můžete lehce upéct doma. Jak na to? Očistěte 6–7 mrkví, nakrájejte je na hranolky a dejte do mísy. Přidejte olivový olej, chilli papričky a osolte. Je důležité vše rukou promíchat. Poté přemístěte mrkvové hranolky na pečicí papír. Nedávejte je přes sebe, ale tak, aby se nepřekrývaly, díky tomu budou perfektně křupavé. Pečte na 200 stupňů asi 20 minut. Po 10 minutách je můžete otočit. Nakonec je po upečení posypte čerstvě nasekanou petrželí. Podávejte v misce místo klasických hranolků.
Zdroj: rd.com, healthline.com, minevita.sk, 24carrotkitchen.com