Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Medovníky nebo perníky patří k Vánocům tak neodmyslitelně jako vánoční stromeček. Dotvářejí jejich neopakovatelnou atmosféru a jsou fantastickým způsobem, jak zapojit do vánočních příprav celou rodinu. Vyberte si některý z našich perníkových receptů, zamíchejte těsto a svolejte ostatní členy rodiny na vykrajování a později zdobení. Pusťte si koledy, uvařte punč – pro děti nealko a užívejte si vzácné společně strávené chvíle.
Nejlepší perníky
Tajemství chutných perníků je v koření a odležení. Do perníkového těsta použijte perníkové koření. To si můžete namíchat i sami z mletého:
Perníkového těsto si zadělejte večer, zabalte do potravinové fólie a nechte ho odležet v chladu minimálně přes noc. V chladničce však vydrží i týden. Těsto na perníčky rozválejte asi na půl milimetru a vykrajujte tvary, jaké se vám líbí. Pečte při 180 °C asi 8–10 minut, dokud nejsou pěkně zlatavé.
Vánoční perníčky bez lepku a s javorovým sirupem
Poleva na perníčky
Perníky můžete ozdobit ještě před pečením kouskem ořechu, nebo si je vyzdobíte polevou. Perníkovou polevu vytvoří vyšlehané bílky s prosetým práškovým cukrem a trochou citronové šťávy. Vyšlehejte velmi tuhý sníh, dejte do cukrářského sáčku nebo igelitového sáčku, odstřihněte kousek špičky a zdobení může začít. Zbylou polevu na perníky dejte do sklenice, uzavřete a můžete použít později, třeba na zdobení novoročních zákusků.
Perníčky s černobílým zdobením
Jednoduché perníčky bez vážení
Místo váhy vytáhněte šálek, lžíci, mísu, hrnec. Do hrnce dejte 2–3 lžíce tuku na pečení a 2 lžíce medu a rozpusťte. Přidejte 1 šálek moučkového cukru, 2,5 šálku hladké mouky, 1 vejce, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžičku perníkového koření a 1 lžičku prášku do pečiva. Po celonočním odležení v chladničce pečte perníčky při 200 °C asi 8 minut.
Špaldové perníčky
Obyčejná mouka není pro váš životní styl to pravé? Ani v tomto případě se perníků nevzdávejte a napečte si špaldové! Počítejte s poněkud náročnější přípravou, protože špaldová mouka je hutnější než obyčejná a proto při hnětení i vyvalování budete potřebovat více síly. A to je chvíle, kdy se při pečení perníků může blýsknout právě vaše silnější polovička.
Do mísy nasypte 400 g špaldové mouky 125 g másla, 2 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku skořice, 1 lžičku perníkového koření a 150 g medu. Zadělané těsto nechte v chladu minimálně celý den. Vyválejte tence, protože těsto se dost nafoukne. Pečte při 180 °C asi 10 minut.
Bezlepkové perníčky
Ať už máte celiakii, nebo vám mouka jednoduše nedělá dobře, a tak se jí vyhýbáte, recept na bezlepkové perníčky je pro vás ten pravý.
Na bezlepkové perníčky smíchejte 150 g rýžové a 250 g kukuřičné mouky, 150 g moučkového cukru, 70 g rostlinného tuku, 2 vejce, 110 g medu, lžičku sody a lžičku perníkového koření. Zpracované těsto nechte v lednici přes noc a pečte při 180 °C asi 10 minut.
Měkké perníčky
Tyto perníky ocení hospodyňky, které nestihly napéct v dostatečném předstihu, aby jim perníčky změkly. Perníky jsou hned měkké a prý zůstanou takové až dva měsíce. Prý, protože tak dlouho ještě nikomu doma nevydržely – velmi rychle se snědly.
Suroviny:
800 g hladké mouky
200 g medu
150 g margarínu na pečení
3 celá vejce
3 lžičky skořice
2 lžičky jedlé sody
1 lžičku perníkového koření
Vše smíchejte a dejte na noc do chladničky. Na druhý den vykrájené perníčky pečte při 180 °C dozlatova.
Perníky bez vejce
Fantastické perníčky upečete i bez vejce. Čtvrt kila hladké mouky, 150 g moučkového cukru , 100 g medu smíchejte se lžící rumu, lžící vody, špetkou soli a dvěma lžičkami perníkového koření. Pečte při 150 °C dozlatova.
Veganské medovníky
Perníky pro vegany by se správně neměly nazývat medovníky, protože kolem medu ani neprošly. A nepatří do nich ani vejce a ani žádný jiný živočišný produkt. Na veganské perníčky budete potřebovat 400 g mouky, polovinu banánu, 150 g cukru , 3 lžíce rostlinného sirupu, 70 g kokosového oleje, 1 lžičku perníkového koření, 1 lžičku kypřícího prášku. Tak jak je to zvykem i u klasických perníčků, i toto těsto nechte alespoň přes noc v chladu. Vyválejte, vykrojte a pečte jako klasické perníčky.
RAW perníčky
Perníky bez pečení chutnají trošku jinak, než ty od našich babiček. Ochutnat je ale stojí za to, už i proto, že jsou zdravé. Pro přípravu RAW perníků rozmixujte 15 datlí s šálkem ořechů podle chuti, lžičkou skořice, kardamomu mletého sušeného zázvoru, dvěma hřebíčky a lžící kokosového oleje. Vše pořádně rozmixujte. Těsto dejte do chladu ztuhnout a pak přes fólii vyválejte. Vykrajujte menší tvary a dejte ještě na hodinku do chladu.
Tip: Místo jednotlivých druhů koření (kromě skořice) použijte perníkové koření.
Zdroj: toprecepty.cz, varecha.sk, celiakia.sk, dobruchut.azet.sk, zuzanasafarova.cz