Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Období první republiky byly vyměřeny jen dvě desítky let, ale z jejího odkazu čerpáme dodnes. Je detailně zmapováno, co se nosilo, kam se chodilo za kulturou, a hlavně a především, co se jedlo. Víte, na čem si pochutnávaly tehdejší celebrity a významné osobnosti?
Pohled na krásně prostřený stůl a dobře naservírované jídlo pohladí po duši snad každého strávníka. Nejinak na tom byli i slavní lidé první republiky, jejichž mlsný jazýček byl často uspokojován pro nás dnes možná již netypickými pokrmy.
Jaroslav Hašek
Novinář, povídkář a spisovatel Jaroslav Hašek byl častým návštěvníkem restauračních zařízení. Znali ho v hospodách U Zlatého litru, U krvavého Tondy, U studené Báby nebo v Demínce. S oblibou říkával, že je škoda každého místa v žaludku, které není zaplněno alkoholem. Stejně tak jako lihoviny miloval i poctivé pokrmy z masa. Známý je jeho guláš z vepřové a hovězí plece se špekovými knedlíky.
Rudolf Hrušínský
Oblíbený filmový a divadelní herec měl problémy s cukrem, a tak mu jeho manželka připravovala jídla s použitím umělých sladidel. Jeho nejoblíbenějším pokrmem byla svíčková na smetaně, ke které nesměl chybět knedlík. Miloval Vánoce, protože tehdy mu žena připravila rybí polévku s telecím masem, kořenovou zeleninou a rybími hlavami, které s chutí obíral. U jejich Štědrovečerní večeře nesměl chybět ani rumový dort – piškoty máčené v rumu, vyložené v dortové formě a prolité žloutkovým krémem.
Josef Lada
Populární český malíř a spisovatel velmi rád jedl a hospůdky a putyky navštěvoval s oblibou. Častým hostem byl například v hostinci U Sejků v rodných Hrusicích. Stejně jako Hrušínský i on měl rád vánoční čas, kdy si pochutnával na černé omáčce a na černém kubovi, tedy na vařených kroupách se sušenými houbami.
Jaroslav Marvan
Velikán českého filmu bydlel na Žižkově, čemuž odpovídal i jeho životní styl – časté večírky střídaly natáčení, jedlo se ve spěchu. Jeho manželka navíc nebyla moc zdatnou kuchařkou a prý si často nechávala jídla posílat z vyhlášených restaurací. Legendární je její snídaně. Hned po ránu totiž preferovala tvrdý čistý alkohol, který podle ní zahřeje krev a vzbudí chuť k jídlu. A praxe to byla zřejmě skutečně účinná – dožila se 88 let.
Marvan popíjel také rád a také často, ale stejně tak s oblibou jedl. Jeho nejmilovanějším jídlem byly smažené býčí kulky, na nichž si pochutnával v Jindřichově Hradci. Kulky se rozkrojily jako řízky, omyly a osušily. Poté se osolily, obalily v mouce, vajíčku, strouhance a následně se osmažily. Rád si také jezdil pro vynikající mirovický chléb do pekárny do jižních Čech, kterým zahušťoval guláš.
Jan Masaryk
Ministr zahraničních věcí Jan Masaryk si prý nejvíce liboval v domácí kuchyni. Na talíři rád viděl telecí řízky s okurkou, hovězí žebro s houbovou omáčkou a vždy musel mít hodně zeleniny. Když chtěl něco speciálního, nechal si připravit vajíčko s kaviárem.
Oldřich Nový
Prvorepublikový herecký idol měl slabost pro francouzskou kuchyni a pochutnával si na exotických specialitách. Mezi jeho oblíbené recepty patřil pstruh na mandlích s bramborami v páře či roštěnky s kapary a zeleninou s rýží.
Jan Werich
Filmový a divadelní herec a významný představitel meziválečné divadelní avantgardy se netajil svou láskou k olomouckým syrečkům. Od ruské kuchařky Galiny Šťovíčkové, která se do Čech přivdala, si nechával připravovat boršč a pelmeně. S libostí se ale pustili i do divočáka se šípkovou omáčkou, k níž musel mít houskový knedlík.
Zita Kabátová
Herecká hvězda, která se dožila téměř sta let, měla slabost pro exotickou kuchyni. Jejím oblíbeným receptem byly čínské masové placičky. Ty měla ráda lehce pikantní a podávala je s bramborami či s chlebem.
Ljuba Hermanová
Zpěvačka a herečka Ljuba Hermanová velmi dbala na to, jak vypadá. Svému vzhledu podřizovala i jídelníček a snažila se jíst zdravě. Jedním z pokrmů, které si připravovala, byla mrkev po židovsku – nakrájená mrkev osmahnutá na cibuli a česneku následně zaprášená moukou a podávaná s bramborem a vajíčkem.
Jaroslav Marvan si pochutnával na smažených býčích žlázách. (Profimedia.cz)
Půvabná Ljuba Hermanová dbala na štíhlou linii a konzumovala proto lehká jídla. (Profimedia.cz)
Tento článek z naší historie je součástí akce 100leté recepty, se kterou můžete oslavit společně s Tesco výročí vzniku Československa. Soutěžte se svými tradičními rodinnými recepty a vyhrajte každý týden poukázky ma nákup v obchodech Tesco. Více o soutěži naleznete na https://itesco.cz/hello/100-lete-recepty/.