Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
jsou semena, vyrůstající v luscích, původně zelené barvy. Díky obsahu zdraví prospěšných látek by se na talíři měly objevovat se železnou pravidelností. Oblíbený hrách, fazole, čočka nebo cizrna zásobí tělo především kyselinou listovou, železem, vápníkem a draslíkem. Zapomenout nesmíme ani na vlákninu, vitamíny A a C a kvalitní bílkoviny. Pokud patříte mezi vegetariány nebo vám jen maso není příliš po chuti, luštěniny jsou jeho vhodnou náhradou.
Rozpustná vláknina, kterou luštěniny obsahují, přináší pro lidské tělo vícero benefitů. Chrání srdce, snižuje množství cholesterolu v krvi a zpomaluje růst glykémie po konzumaci jídla. Pravidelnou konzumací luštěnin chráníte navíc i cévní stěny. Podle vícero studií se luštěniny právem zařazují mezi nejúčinnější antioxidanty vůbec.
Tepelné zpracování luštěnin je důležité ze dvou důvodů. Trávicí nepříjemnosti způsobuje přítomnost tzv. Trypsinového inhibitoru, který luštěniny chrání proti hmyzu. Druhým důvodem je podíl lektinů. Tyto látky způsobují srážení červených krvinek. Nežádoucí látky odstraníte namočením minimálně na 12 hodin a následním vařením v čisté vodě. Tímto způsobem zkrátíte čas vaření a zlepšíte stravitelnost luštěnin. Pokud se rozhodnete pro nakličování a konzumaci bez tepelné úpravy, sáhněte po čočce a mungo fazolích.
Pravidelnost je skutečně důležitá. Nadílku luštěnin si dopřejte nejméně 2krát do týdne. Hrneček vařené čočky má až 14 g bílkovin, což je porovnatelné s obsahem bílkovin ve dvou vajíčkách. V tomto množství mohou sloužit jako zdravá náhrada živočišných bílkovin. Dobře stravitelná je červená čočka, hrášek, nevyhýbejte se ani o něco hůře stravitelné fazoli, fazolovým luskům nebo cizrně, ze které si můžete připravit oblíbený a chutný hummus.