Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Každý Čech podle dat Ministerstva životního prostředí z roku 2024 ročně vyhodí okolo 91 kg potravin. Není na čase s tím něco dělat? Sepsali jsme podrobný návod na skladování potravin, díky kterému ušetříte nejen jídlo, ale i planetu (a vaši peněženku).
Skladování potravin v lednici se podrobně věnujeme v článku: Jak skladovat potraviny v lednici. Každá potravina má totiž specifické nároky na teplotu a je dobré se podle toho řídit.
Podle skladování potravin metodou FIFO (first in, first out – v překladu první uvnitř, první ven) byste měli vždy potraviny, které jste koupili dříve, umístit dopředu. Díky tomu, že je budete mít na očích, je také spotřebujete jako první a zamezíte zbytečnému vyhazování produktu, který už překročil minimální trvanlivost.
Možná vás to překvapí, ale ne všechno ovoce a zelenina má ráda chlad. Třeba rajčata, banány nebo avokádo byste do lednice neměli dávat vůbec. Naopak bobule a listová zelenina vyžadují chladné a vlhké prostředí, jinak se rychle zkazí.
Mražení je skvělý způsob, jak uchovat potraviny na delší dobu. Zbytky jídel, ovoce, zelenina, ale i pečivo můžete bez výčitek zamrazit. Nezapomeňte vždy potraviny před zmrazením zabalit do sáčku a vždy je označte datem. Níže jsme pro vás sepsali přehledný popis, jak dlouho v mrazáku jednotlivé potraviny vydrží. (Vycházíme z doporučení Švýcarské společnosti pro výživu.)
Potraviny jako mouka, těstoviny, rýže nebo třeba luštěniny a ořechy si také zaslouží správné skladování. V ideálním případě je přesuňte z originálního obalu do vzduchotěsných nádob – skleněné, plastové a kovové nádoby s těsnicím víkem. To pomůže zabránit vniknutí vlhkosti a škůdců a zároveň zamezí oxidaci, která může ovlivnit chuť a kvalitu potravin.
Každou nádobu poté označte názvem potraviny a nezapomeňte připsat také datum spotřeby. To vám usnadní udržet si přehled o tom, co máte aktuálně ve spíži a kdy už nastal čas daný produkt spotřebovat.
Brambory, česnek a cibuli uchovávejte na tmavém, chladném a suchém místě a snažte se je držet od sebe – cibule způsobuje klíčení brambor. Pečivo si zase zaslouží chlebník nebo alespoň pytlík na chléb, ve kterém zůstane déle čerstvé, – co nespotřebujete, zamrazte.
Inspirujte se špičkovými restauracemi, které pro skladování potravin využívají metodu zvanou vakuování. Jde o jednoduchý a rychlý proces, při kterém se potraviny vloží do speciální vakuovací folie, z níž pak vakuovací přístroj (vakuovačka) odsaje vzduch. Celou folii pak přístroj také zataví, čímž vytvoří vzduchotěsný obal. Nejčastěji se takto skladuje především maso a ryby.
Pokud chcete prodloužit trvanlivost brambor, zkuste tradiční jutové pytle na brambory – tento přírodní pevný a prodyšný materiál je ideální variantou, jak skladovat brambory co nejdéle.
Hledáte praktickou alternativu k igelitovým jednorázovým sáčkům? Zkuste silikonové. Skladné, omyvatelné a v různých velikostech – od kapesní verze po litrový objem.
Inspirujte se u svých babiček a zkuste balicí ubrousky s včelím voskem. Hodí se nejenom na svačinky pro děti do školy, ale zakryjete jimi třeba i misky. Po použití je stačí opláchnout studenou vodou.
Pokud hledáte něco, co bude více vzduchotěsné, můžete sáhnout po silikonových krytech. Jsou pružné a přizpůsobí se velikosti nádob ve vaší kuchyni – od hrnců až po zapékací misky. Dají se umývat v myčce a jsou vhodné k použití v troubě i mikrovlnce.
V situaci, kdy recept vyžaduje pouze polovinu citrónu, se vaším novým nejlepším přítelem stane silikonové krycí víčko. Tento barevný pomocník se pevně obalí kolem zbylé poloviny jablka, cibule nebo avokáda, takže se už nikdy nedostanete do situace, kdy byste své potraviny nezahrnuli náležitou péčí.
TIP: Nestíháte nakoupit? Zkuste naši službu Tesco online nákupy. Naklikáte si potraviny, které potřebujete, vyberete si čas závozu a naši kurýři vám celý nákup dovezou až k prahu.