Tipy a rady Snídaně z palačinkového těsta na několik způsobů

Už v 6. století se podávaly v Řecku k snídani. Nejdříve je Římani nazývali Alito Docia a připravovali recept z mouky, mléka, vajec a koření. V křesťanské tradici jsou palačinky spojené s masopustním úterým, tedy dnem před půstem. Recepty na palačinky se mírně liší podle toho, kde si je dáte. Tak jako existují velké tenké francouzské palačinky, existuje jejich americká verze v podobě lívanců.

Palačinky, vafle, lívance, vdolky. Jaký je v tom rozdíl?

Můžeme říct, že základ mají všechny typy stejný, vycházejí totiž z palačinkového těsta.

Vafle se od palačinek liší tím, že se připravují ve stroji, který je opéká z obou stran naráz a vzniká tak jejich specifické mřížkování. Pocházejí z Francie a Belgie a podobně jako palačinky je můžeme konzumovat s marmeládou, čokoládou, šlehačkou nebo čerstvým ovocem. Základní rozdíl oproti palačinkám je v tom, že do těsta jde mnohem více cukru a másla, které způsobuje, že vafle mají karamelovou chuť.

Lívance se připravují z kynutého těsta a těsto je o něco hustší a přidává se do něj droždí. Smaží se na speciální pánvi se čtyřmi oky, které se říká lívanečník.

Vdolky jsou z kynutého palačinkového těsta, které se válí, následně se z něho vykrajují kolečka. Pečou se na sucho na pánvi. Ukládají se do mísy, kde se zalijí horkým mlékem, v kterém je rozpuštěný med a cukr. Nemají být ani utopené, ani rozmočené. Nakonec se posypou mákem a promíchají.

Když však budete hledat po pravdě v jazykovědném ústavu, zjistíte, že lívance a vdolky mají ten stejný význam.

Jak na dokonalé palačinky

Konzistence palačinkového těsta je pro skvělý výsledek nejdůležitější. Toto je náš osvědčený recept na palačinky s ideálním poměrem ingrediencí:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 150 g hladké mouky (můžete část mouky nahradit ovesnými vločkami)
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 40 g másla
  1. Těsto na palačinky musí být nadýchané. Proto při míchání nepoužíváme vařečku, ale velkou šlehací metlu, aby se do těsta dostalo co nejvíc vzduchu a bylo našlehané a nadýchané.
  2. Máslo nedáváme před smažením přímo na pánev, ale rovnou do těsta. Palačinky nebudou mastné, ale jemné a nebudou se připalovat.
  3. Nebuďte nedočkaví, nebo se vám palačinky budou trhat. Na rozpálenou pánev nalejte těsto tak, aby ji kompletně pokrylo. Nechte ho smažit, dokud nebude pevné, až potom otáčejte. Palačinka se vám roztrhne, pokud je těsto nedopečené.

Vyzkoušet můžete také zdravější variantu palačinek z pohankové mouky.

Užitečné tipy a triky:

  • oddělte bílky z vajec a ušlehejte z nich sníh – těsto na palačinky pak bude kypřejší
  • pánev před smažením potřete syrovým bramborem, palačinky se nebudou lepit
  • čím méně cukru dáte do těsta, tím méně bude těsto lepit
  • nezapomeňte na 3 správné kroky, které vedou k dokonalým palačinkám

Palačinkové těsto na vafle

Na výborné vafle vám stačí upravit těsto na palačinky následovně:

  • 200 ml polotučného mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 80 g másla
  • 80 g cukru

Nezapomeňte bílky ušlehat samostatně a vmíchat je do těsta těsně před vyléváním do vaflovače.

Císařský trhanec (Kaiserschmarrn)

Lehká, karamelizovaná palačinka původem z Rakouska, ze sladkého těsta se připravuje na různé způsoby. Od receptu na palačinky se liší například tím, že do něho přidáváme rozinky namočené v rumu. Existují i verze s ořechy, třešněmi, švestkami nebo mandlemi. Při přípravě se tato palačinka rozdělí na kusy a podává se posypaná práškovým cukrem. Přílohou bývá jablková nebo švestková omáčka či různé kompoty. Císařský trhanec se podává jako dezert, ale určitě jste ho ochutnali také jako hlavní jídlo na rakouských turistických chatách.
Sladit nebo nesladit?

Čím méně cukru přidáte, tím méně se bude palačinka lepit. Pravdou je, že palačinky můžete dosladit i při naservírování, ale už samotné náplně bývají dostatečně sladké. Pokud však milujete sladkou chuť, zkuste vyměnit bílý cukr za zdravější med nebo javorový sirup. Do samotného těsta na palačinky přidejte jen špetku cukru, aby jejich příprava byla dokonalá.

Bílá nebo celozrnná mouka?

Celozrnná mouka způsobí, že palačinkové těsto a výsledné palačinky budou hutnější a méně nadýchané. Ano, všichni jsme zvyklí na palačinkové těsto lehké jako obláček, avšak zkusme myslet také na vlastní zdraví. Celozrnnou moukou zkuste nahradit alespoň část celkového objemu bílé mouky. Nahradit ji též můžete různými druhy obilných vloček. Palačinky tak budou lépe stravitelné díky vláknině, která se v celozrnných obilninách nachází. Pokud máte rádi palačinky také ve slané podobě, nechte se inspirovat zelenými palačinkami s brokolicí nebo červenými lívanci s červenou řepou.

Víte, že?

Existuje mezinárodní den palačinek. Chcete si ho poznačit do kalendáře? Den palačinek je vždy v úterý před popeleční středou. Nejbližší nás čeká 25. února 2020.

Pokud jste pozvaní na nečekanou oslavu a nemáte čas připravit nebo objednat dort, zaručeně to vyřešte s naším palačinkovým dortem.

Zdroj: webnoviny.sk, wikipedia.org

Publikováno: před 4 měsíci
Vytisknout stránku
Sdílet článek

Články

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
45 min.

Příběhy psané s chutí, které budete milovat

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4 5 6 7