Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Paella vypadá jako rizoto s mořskými plody nebo kuřecím masem. Pokud si nejste jistí, které mořské plody vybrat, máme pro vás pár rad.
Do paelly se skvěle hodí mix mořských plodů, jako je například TS Směs mořských plodů. Obsahuje pečlivě vybrané kalamáry, slávky i krevety, takže můžete ochutnat celou paletu středomořských chutí.
Pokud chcete paellu pouze s krevetami, vyberte si například TS Krevety loupané, které můžete přidat rovnou do paelly. Skvělé jsou také TS Koktejlové krevety, které jsou velké tak akorát na jedno sousto. Recept na španělské rizoto s mořskými plody à la paella.
Středomořská kuchyně patří mezi nejzdravější kuchyně na světě. Svůj podíl na tom má velké množství ovoce a zeleniny, čerstvé ryby i mořské plody. Paella, která nám Středoevropanům může připomínat obyčejné rizoto, prý vznikla docela obyčejně. Rybáři z Valencie si ji dělali při práci na poli jako jednoduché jídlo z dostupných surovin, které se dá jednoduše uvařit v jednom hrnci.
Receptů na paellu proto existují desítky a v každé španělské domácnosti ji dělají trochu jinak. Nejrozšířenější je paella ve Valencii, po které je pojmenován také jeden z receptů.
Zatímco česká kuchyně je slavná omáčkami, guláši, pečeným masem a kynutými koláči, ve Středomoří se jí lehce, ke každému jídlu patří čerstvá zelenina a kvalitní olivový olej.
Pokud vás láká naučit se více receptů s rybami a mořskými plody, je středomořská kuchyně ta pravá. Recepty jsou jednoduché, bude vám stačit pár ingrediencí, ale výsledkem bude vždy dokonalé jídlo plné zajímavých chutí. Stačí se nebát trochu experimentovat.
Ve španělských kuchařkách byste našli tři druhy paelly, které patří mezi nejrozšířenější.
Ochutnat paellu ve Valencii nebo jižním Španělsku je zážitek už díky čerstvým surovinám, které do ní místní kuchaři přidávají. Šťavnatá rajčata, voňavý česnek i čerstvé plody moře jí dodávají chuť, na kterou nikdy nezapomenete.
Mohlo by se zdát, že je paella typické španělské jídlo, které by se dalo prohlásit za jídlo národní. Ve Španělsku se však paella připravuje především na jihu v okolí Valencie, ve Středozemí ji na jídelním lístku nenajdete.
Ve Valencii jsou na paellu tak pyšní, že ji přihlásili na seznam UNESCO jako nehmotné kulturní dědictví. Paella totiž pro místní znamená symbol mísení kultur a připomíná jim prostý a jednoduchý život venkovanů, kteří si ji kdysi vařili nad ohněm. Ve Valencii se na konci září dokonce slaví Světový den paelly.
Uvařit paellu doma nevyžaduje žádné velké kuchařské umění. Jako rychlé a jednoduché jídlo ji můžete uvařit k večeři nebo k letnímu obědu. Ve Španělsku ji připravují ve speciální velké litinové pánvi zvané „paellada“, vystačíte si ale i s větší nepřilnavou pánví.
Velkou výhodou paelly je malé množství surovin, které je potřeba k její přípravě. Rýže, maso, ryby nebo mořské plody, rajčata, česnek, olivový olej a koření jsou základem většiny středomořských receptů, a není tomu jinak ani u paelly.
Než začnete vařit paellu
Než se pustíte do vaření, je dobré ujasnit si pár základních věcí, které vaši paellu udělají jedinečnou. Jsou to hlavně kvalitní suroviny, správně připravená rýže a koření, na které v Čechách možná nejsme úplně zvyklí.
To, proč je paella ve Španělsku tak chutná, je mimo jiné díky používání opravdu kvalitních surovin. Poohlédněte se po čerstvé zelenině a opravdu pečlivě vybraných rybách nebo mořských plodech.
Rýže v paelle by neměla být rozvařená, ale spíš uvařená takzvaně na skus, tedy lehce křupavá uvnitř. Paella je spíše sušší jídlo, které se vaří v otevřené pánvi a přikrývá se teprve po vypnutí plamene, aby rýže přirozeně „došla“. Rýži také předem neoplachujte, aby neztratila škrob, který je žádoucí pro správnou konzistenci paelly.
To, co dává paelle její jedinečnou chuť, je šafrán, kterým v české kuchyni dost šetříme. Paelle dodává jasně žlutou barvu a pikantně nahořklou chuť, která krásně doplní rýži a zeleninu v paelle. Do paelly se přidává také uzená paprika, která má mnohem výraznější chuť než její sladká vrstevnice.