Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Paprika je celoročně oblíbená zelenina v teplé i studené kuchyni. V našem testu ale nebudete hádat ingredience do receptů, nýbrž zajímavosti o paprice.
1. Dohady, zda je rajče ovoce nebo zelenina, jsou všem známy. My víme, že rajče je ovoce, ačkoliv ho považujeme za zeleninu. S melounem je to naopak. A jak je to s paprikou? Paprika je:
A) Ovoce
B) Zelenina
C) Paprika je výjimka, která nepatří do žádné kategorie
Správná odpověď: A. Z botanického hlediska je paprika ovoce, protože má semena a jíme z ní plody vzniklé z květu.
2. O rozšíření papriky po Evropě se přičinil Kryštof Kolumbus, který ji přivezl z Ameriky spolu s dalšími botanickými objevy. Dnes se nejvíce papriky pěstuje ve:
A) Střední Americe
B) Asii
C) Jižní Evropě
Správná odpověď: B) Největším pěstitelem papriky je Čína, která pokrývá téměř polovinu světové produkce papriky.
3. Paprika je mimořádně bohatá na jeden vitamín, který si lidský organismus nedokáže vyrobit a je mimořádně důležitý například během nemoci. Jeho nedostatek vede ke smrtelnému onemocnění - kurděje. Je to vitamín:
A) A
B) K
C) C
Správná odpověď: C) Paprika obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C. Má ho více než citrony nebo kyselé zelí. Přebytečný vitamin C dokáže tělo vyloučit, proto jezte papriku, co hrdlo ráčí.
4. Některé papriky jsou zákeřné. Tváří se sladce, ale jen co do nich kousnete, pořádně vás popálí. A neštípou pouze na jazyku, ale i na prstech a nedejbože dotknout se očí! Víte, jak se jmenuje pálivá látka v paprice?
A) Pepperinium
B) Kapsaicin
C) Chilliridium
Správná odpověď: B) Kapsaicin je alkaloid papriky, který dráždí volná nervová zakončení tak, že kontakt s ním pociťují jako pálení, tedy bolest. Předpokládá se, že papriku takto chrání před nechtěnými konzumenty a chorobami.
5. Příroda to má všechno dobře zařízené. Existují zvířata, která mohou sníst i tu nejpálivější papriku a nic jim to neudělá. Je to tak zařízeno proto, aby svými výkaly roznášela semínka papriky do širokého okolí. Ani ta nejpálivější paprika nepopálí:
A) Hlodavce
B) Ptáky
C) Mývaly
Správná odpověď: B) Nervové receptory ptáků jsou vůči kapsaicinu imunní. Naopak, savci na něj reagují bolestivě.
6. Kapsaicin se účinně využívá v medicíně. Kromě toho, že zmírňuje příznaky psoriázy a neuropatii, snižuje chuť k jídlu a hladinu cholesterolu, dokáže ještě něco:
A) Funguje jako lokální analgetikum
B) Hojí pooperační rány rychleji a zanechává menší jizvy
C) Působí termoregulačně, což znamená zvýšený kalorický výdej, a tak přispívá k hubnutí
Správná odpověď: Všechny odpovědi jsou správné.
7. Pálivost papriky se měří podle jednotné stupnice. Jak se jmenuje?
A) Scoville scale
B) Tabasco scale
C) Capsaicin scale
Správná odpověď: A) Stupnice nese jméno po americkém chemikovi Wilburovi L. Scovillem, který jako první vyvinul metodu porovnávání pálivosti paprik. Jednotkou pálivosti je SHU – Scoville Heat Unit (Scovilleho jednotka pálivosti).
8. Čistý kapsaicin obsahuje 16 milionů Scovilleho jednotek pálivosti. Jak probíhalo měření pálivosti papriky podle Scovilleho?
A) Minimálně pět ochutnávačů ochutnávalo roztok papriky, cukru a vody. Ten se ředil, dokud nezmizela pálivost
B) Posuzovatel ochutnával, porovnával a bodoval jednotlivé papriky, přičemž jejich pálivost neutralizoval chlebem a mlékem. Po něm test zopakovali další dva ochutnávači. Pálivost papriky byla určena podle jejich shody
C) Scoville vybral za základ sladkou kapii, která neobsahuje kapsaicin. Extrahoval základní vzorek a podle toho, kolikanásobně byl tento základní vzorek převýšen, určoval obsah kapsaicinu v jednotlivých druzích paprik, a tedy jejich pálivost.
Správná odpověď: A) Ale abychom byli přesní, zčásti i C. Scoville vybral za základ sladkou papriku bez kapsaicinu, která měla hodnotu 0. Ochutnávači pak ochutnávali roztok s paprikou, ředěný, dokud pálivost nebylo cítit. Například, pokud má jalapeno SHU 2500, znamená to, že základní roztok museli rozředit vodou 2500krát.
9. Za "atomovou bombu" mezi paprikami se označuje malá chilli paprička, která má pálivost až 2 200 000 SHU. Jmenuje se:
A) Trinidad Scorpion Moruga
B) Bhut Jolokia
C) Carolina Reaper
Správná odpověď: C) Paprička Carolina Reaper byla do Guinessovy knihy rekordů zapsána jako nejpálivější paprika na světě v roce 2013. Překonala tak dosavadní nejpálivější papričku Trinidad Scorpion Moruga. Bhut Jolokia kralovala žebříčku pálivosti do roku 2007.
Přečtěte si o nejpálivější paprice více!
10. Pálení papriky zná každý. A asi i dvojnásobné pálení, když jste se ji snažili uhasit vodou. Proti pálivosti papriky pomáhá:
A) Káva
B) Mléko
C) Zelený čaj
Správná odpověď: B) Kapsaicin je rozpustný v tucích, proto pálení papriky uhasíte sklenicí mléka. Zkusit však můžete i zajíst pálení chlebem nebo chlebem s máslem.
11. Jistý druh papriky je tak nepředvídatelný, že si s ním můžete zahrát paprikovou "ruskou ruletu". Některé plody totiž neštípou vůbec, jiné jsou mimořádně pálivé. Víte, jak se jmenuje a odkud pochází?
A) Paprika Shishito z Japonska
B) Paprika Miši-riti-kó z Malajsie
C) Paprika Shikanzen z Jižní Koreje
Správná odpověď: A) pálivou zábavu si užijete s japonskou paprikou Shishito. Přibližně každý desátý plod je pálivý asi jako Jalapeno paprička.
12. Guinessova kniha rekordů má přes tři stovky záznamů o „nej“ paprikách. Jedním z nich je i nejtěžší paprika. Vypěstoval ji v Kanadě John Nieuwnhoff v roce 2017 a vážila:
A) 1347 gramů
B) 499 gramů
C) 695 gramů
Správná odpověď: C) Nejtěžší paprika na světě vážila 695 gramů. Taková plněná paprika v rajčatové omáčce by nakrmila celou rodinu!
Upečte si plněnou papriku bez masa
Zdroj: guinnessworldrecords.com, diynatural.com, servingjoy.com, tenrandomfacts.com, mentalfloss.com, wikipedia