Tipy a rady Test: Myslíte si, že opravdu znáte papriku?

Paprika je celoročně oblíbená zelenina v teplé i studené kuchyni. V našem testu ale nebudete hádat ingredience do receptů, nýbrž zajímavosti o paprice

1. Dohady, zda je rajče ovoce nebo zelenina, jsou všem známy. My víme, že rajče je ovoce, ačkoliv ho považujeme za zeleninu. S melounem je to naopak. A jak je to s paprikou? Paprika je:
A) Ovoce
B) Zelenina
C) Paprika je výjimka, která nepatří do žádné kategorie

Správná odpověď: A. Z botanického hlediska je paprika ovoce, protože má semena a jíme z ní plody vzniklé z květu.

2. O rozšíření papriky po Evropě se přičinil Kryštof Kolumbus, který ji přivezl z Ameriky spolu s dalšími botanickými objevy. Dnes se nejvíce papriky pěstuje ve:
A) Střední Americe
B) Asii
C) Jižní Evropě

Správná odpověď: B) Největším pěstitelem papriky je Čína, která pokrývá téměř polovinu světové produkce papriky.


3. Paprika je mimořádně bohatá na jeden vitamín, který si lidský organismus nedokáže vyrobit a je mimořádně důležitý například během nemoci. Jeho nedostatek vede ke smrtelnému onemocnění - kurděje. Je to vitamín:
A) A
B) K
C) C

Správná odpověď: C) Paprika obsahuje mimořádně vysoké množství vitamínu C. Má ho více než citrony nebo kyselé zelí. Přebytečný vitamin C dokáže tělo vyloučit, proto jezte papriku, co hrdlo ráčí.

4. Některé papriky jsou zákeřné. Tváří se sladce, ale jen co do nich kousnete, pořádně vás popálí. A neštípou pouze na jazyku, ale i na prstech a nedejbože dotknout se očí! Víte, jak se jmenuje pálivá látka v paprice?
A) Pepperinium
B) Kapsaicin
C) Chilliridium

Správná odpověď: B) Kapsaicin je alkaloid papriky, který dráždí volná nervová zakončení tak, že kontakt s ním pociťují jako pálení, tedy bolest. Předpokládá se, že papriku takto chrání před nechtěnými konzumenty a chorobami.

5. Příroda to má všechno dobře zařízené. Existují zvířata, která mohou sníst i tu nejpálivější papriku a nic jim to neudělá. Je to tak zařízeno proto, aby svými výkaly roznášela semínka papriky do širokého okolí. Ani ta nejpálivější paprika nepopálí:
A) Hlodavce
B) Ptáky
C) Mývaly

Správná odpověď: B) Nervové receptory ptáků jsou vůči kapsaicinu imunní. Naopak, savci na něj reagují bolestivě.

6. Kapsaicin se účinně využívá v medicíně. Kromě toho, že zmírňuje příznaky psoriázy a neuropatii, snižuje chuť k jídlu a hladinu cholesterolu, dokáže ještě něco:
A) Funguje jako lokální analgetikum
B) Hojí pooperační rány rychleji a zanechává menší jizvy
C) Působí termoregulačně, což znamená zvýšený kalorický výdej, a tak přispívá k hubnutí

Správná odpověď: Všechny odpovědi jsou správné.

7. Pálivost papriky se měří podle jednotné stupnice. Jak se jmenuje?
A) Scoville scale
B) Tabasco scale
C) Capsaicin scale

Správná odpověď: A) Stupnice nese jméno po americkém chemikovi Wilburovi L. Scovillem, který jako první vyvinul metodu porovnávání pálivosti paprik. Jednotkou pálivosti je SHU – Scoville Heat Unit (Scovilleho jednotka pálivosti).

8. Čistý kapsaicin obsahuje 16 milionů Scovilleho jednotek pálivosti. Jak probíhalo měření pálivosti papriky podle Scovilleho?
A) Minimálně pět ochutnávačů ochutnávalo roztok papriky, cukru a vody. Ten se ředil, dokud nezmizela pálivost
B) Posuzovatel ochutnával, porovnával a bodoval jednotlivé papriky, přičemž jejich pálivost neutralizoval chlebem a mlékem. Po něm test zopakovali další dva ochutnávači. Pálivost papriky byla určena podle jejich shody
C) Scoville vybral za základ sladkou kapii, která neobsahuje kapsaicin. Extrahoval základní vzorek a podle toho, kolikanásobně byl tento základní vzorek převýšen, určoval obsah kapsaicinu v jednotlivých druzích paprik, a tedy jejich pálivost.

Správná odpověď: A) Ale abychom byli přesní, zčásti i C. Scoville vybral za základ sladkou papriku bez kapsaicinu, která měla hodnotu 0. Ochutnávači pak ochutnávali roztok s paprikou, ředěný, dokud pálivost nebylo cítit. Například, pokud má jalapeno SHU 2500, znamená to, že základní roztok museli rozředit vodou 2500krát.

Kuřecí roláda s kapií a sýrem



9. Za "atomovou bombu" mezi paprikami se označuje malá chilli paprička, která má pálivost až 2 200 000 SHU. Jmenuje se:
A) Trinidad Scorpion Moruga
B) Bhut Jolokia
C) Carolina Reaper


Správná odpověď: C) Paprička Carolina Reaper byla do Guinessovy knihy rekordů zapsána jako nejpálivější paprika na světě v roce 2013. Překonala tak dosavadní nejpálivější papričku Trinidad Scorpion Moruga. Bhut Jolokia kralovala žebříčku pálivosti do roku 2007.

Přečtěte si o nejpálivější paprice více!

10. Pálení papriky zná každý. A asi i dvojnásobné pálení, když jste se ji snažili uhasit vodou. Proti pálivosti papriky pomáhá:
A) Káva 
B) Mléko
C) Zelený čaj 

Správná odpověď: B) Kapsaicin je rozpustný v tucích, proto pálení papriky uhasíte sklenicí mléka. Zkusit však můžete i zajíst pálení chlebem nebo chlebem s máslem.

11. Jistý druh papriky je tak nepředvídatelný, že si s ním můžete zahrát paprikovou "ruskou ruletu". Některé plody totiž neštípou vůbec, jiné jsou mimořádně pálivé. Víte, jak se jmenuje a odkud pochází?
A) Paprika Shishito z Japonska
B) Paprika Miši-riti-kó z Malajsie
C) Paprika Shikanzen z Jižní Koreje

Správná odpověď: A) pálivou zábavu si užijete s japonskou paprikou Shishito. Přibližně každý desátý plod je pálivý asi jako Jalapeno paprička.

12. Guinessova kniha rekordů má přes tři stovky záznamů o „nej“ paprikách. Jedním z nich je i nejtěžší paprika. Vypěstoval ji v Kanadě John Nieuwnhoff v roce 2017 a vážila:
A) 1347 gramů
B) 499 gramů
C) 695 gramů

Správná odpověď: C) Nejtěžší paprika na světě vážila 695 gramů. Taková plněná paprika v rajčatové omáčce by nakrmila celou rodinu!


Upečte si plněnou papriku bez masa

Test: Myslíte si, že opravdu znáte papriku?


Zdroj: guinnessworldrecords.com, diynatural.com, servingjoy.com, tenrandomfacts.com, mentalfloss.com, wikipedia

Vytisknout stránku
Sdílet článek