Tipy a rady Tradiční vánoční cukroví: Jednoduché recepty na druhy, které nesmí chybět na žádném stole

Pojďte se s námi podívat na 3 ověřené a jednoduché recepty na nejoblíbenější druhy vánočního cukroví, které vám na svátečním stole nesmí chybět.

Linecké cukroví – křehké pokušení pro mlsné jazýčky

Co vznikne, když spojíte křehké máslové těsto s domácí marmeládou a výsledek posypete trochou moučkového cukru? Jednoznačně pochoutka, které neodolají děti ani dospělí. Je jen na vás, zda dáte přednost tradiční podobě tohoto cukroví, nebo pospojujete několik vrstev ve tvaru hvězdičky do roztomilých stromečků.

Příprava není složitá a tradiční linecké cukroví zvládne každý.

Linecké cukroví krok za krokem

Nachystejte si:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučky
  • 2 žloutky.

Pokud chcete dodat těstu šmrnc, můžete použít také trochu vanilkového cukru nebo citronové kůry. Nechte všechny ingredience odpočinout při pokojové teplotě a při jejich míchání spojte nejprve mouku a měkké máslo. Teprve potom přidejte zbytek surovin a vytvořte hladké těsto.

Nechte jej přes noc odpočinout v lednici. Některé recepty tvrdí, že stačí 2 hodiny, pokud ale chcete skutečně jemné těsto bez prasklin, musíte si počkat. Druhý den už stačí jen těsto rozválet na tloušťku zhruba tří milimetrů a vykrojené tvary upéct v troubě při 180 °C.

Jak dlouho péct linecké curkoví

Linecké cukroví  pečte v troubě zhruba 4 až 5 minut. Při pečení jej nespouštějte z očí. Během chvilky totiž dokáže změnit barvu z jemně narůžovělé na křupavě hnědou, a to nechceme. Linecké cukroví nejlépe chutná s domácí marmeládou. My jsme se zamilovali do malinové, ale využijte jakékoli ovoce, která máte rádi

Ideální čas, kdy plnit linecké cukroví, nastává zhruba dva týdny před Štědrým dnem. Linecké krásně změkne, rozloží se v něm všechny chutě a vůně vanilky a citronové kůry, a bude se vám s ním lépe pracovat než s čerstvě upečeným.

Perníčky – jak je upéct, aby nepopraskaly

Vánoční perníčky patří mezi tradiční cukroví a milují je snad všichni. Ať už se rozhodnete použít klasická vánoční vykrajovátka, nebo dáte přednost zasněžené chaloupce, jistě chcete těsto, které v troubě nepopraská. Praskliny totiž komplikují zdobení a výsledek nevypadá tak hezky.



Na perníčky si připravte:

400 g hladké mouky

 140 g moučkového cukru

 2–3 lžíce poctivého českého medu

 1–2 lžičky perníkového koření

 2 vejce

 ½ lžičky jedlé sody

 a 50 g másla

Z ingrediencí vypracujte hladké a tuhé těsto a nechte ho v igelitu opět odležet. 3 dny jsou ideální doba, za kterou si těsto odpočine. Před válením ho nakrájejte na tlustší plátky, bude se vám s těstem lépe pracovat. Pokud se bojíte, že se vám těsto přilepí k válu, položte si na těsto i na pracovní desku pečící papír. Případně těsto ještě pomoučete.

Jak dlouho péct perníčky

Plát silný přibližně 0.5 cm dejte ještě na půl hodiny do ledničky, potom z něj vykrojte své oblíbené tvary a vložte je na plech s pečícím papírem. Troubu si předehřejte na 170 °C a perníčky pečte asi 8–10 minut. Ke konci pečení je potřete rozšlehaným vejcem. Neotvírejte při pečení zbytečně troubu a perníčky nechte vychladnout zvolna. Tak vám zaručeně nepopraskají.



Tip: Atmosféru tradičních Vánoc vykouzlí také stromeček. Co takhle mezi ozdoby letos umístit pár vlastnoručně vyrobených perníčků? Klidně namísto přeslazených bonbonů z kolekcí.

Pokud chcete perníčky, které se rozplynou na jazyku, začněte s jejich pečením dříve. Naopak pro tvrdší kousky, třeba právě na stromeček, s pečením počkejte až na poslední adventní týden. Své udělá také jedlá soda. Díky ní bude těsto měkčí.

Vanilkové rohlíčky – vyzkoušejte  ověřený recept našich babiček

Vánoce bez vanilkových rohlíčku? To by nebylo ono. Upečte si s námi rohlíčky podle receptu našich babiček a nechte se překvapit jemně oříškovou chutí tohoto lahodného cukroví. Pokud je necháte po upečení pár dní uležet, budou neuvěřitelně křehké!

Na vanilkové rohlíčky si připravte:

100 g najemno namletých vlašských nebo lískových oříšků

 80 g cukru moučky

200 g změklého másla

 280 g prosáté hladké mouky

 Všechny suroviny zapracujte dohromady. Pozor, do těsta nejde mléko ani vejce, proto dbejte na to, aby bylo máslo dostatečně měkké a vše se hezky spojilo. Těsto opět nechte odpočinout – tentokrát stačí přes noc.

Tradiční vánoční cukroví: Jednoduché recepty na druhy, které nesmí chybět na žádném stole

Těsto rovnoměrně rozdělte na stejně velké kousky, ze kterých budete tvarovat rohlíčky. Vzhledem k tomu, že tohle vánoční cukroví bývá drobné, vytvoříte z uvedeného množství surovin přibližně 80 rohlíčků. Jejich počet se ale může lišit podle velikosti formičky.

Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky

V klasické troubě pečte vanilkové rohlíčky při 170 °C cca 20 minut. I v tomto případě se vyplatí stát na pohotovosti vedle trouby – zejména ke konci pečení. Poté ještě teplé rohlíčky obalte v moučkovém cukru, do kterého přidejte zrníčka vanilkového lusku, nebo vanilkový cukr.

Jak tvarovat vanilkové rohlíčky

Chcete mít rohlíčky jako ze žurnálu? Potom je netvořte prsty, ale použijte formičku. Jeden bude jako druhý, takže se vám i krásně rovnoměrně upečou.

Jak skladovat vánoční cukroví

Jelikož se vánoční cukroví peče s předstihem, přichází na řadu také otázka jeho skladování. Aby vydrželo co nejdéle, stačí dodržovat základní pravidla.

  • Cukroví skladujte v suchu a chladu – vlhkost vánočnímu cukroví rozhodně nesvědčí. Skladujte ho proto v suchu a ideálně i chladu, třeba v chodbě nebo komoře. Pokud nemrzne, vydrží cukroví i na balkoně.
  • Připravte si alobal nebo pečící papír – krabice nebo jiné nádoby, kde cukroví uchováváte, vystelte pečícím papírem nebo alobalem. Pokud je cukroví úplně suché, použijte klidně i ubrousek nebo papírovou utěrku.
  • Cukroví potřebuje svůj prostor – nedávejte více druhů cukroví do jedné nádoby nebo krabice. Rovnoměrně každý druh rozprostřete, ať se na sebe příliš nemačká. Díky tomu vydrží ve výborném stavu až do doby, než ho začnete dávat na stůl.

TIP: Nepečené druhy cukroví připravujte až těsně před Vánoci a skladujte je v lednici. Zvlášť cukroví s různými čokoládovými nebo máslovými krémy by se mohly mimo ledničku začít rychle kazit.

Vytisknout stránku
Sdílet článek