Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ještě než se pustíte do samotného vaření vajec, zaměřte se nejprve na výběr vajíček a na jejich správné skladování.
Už v obchodě vždy nezapomeňte zkontrolovat, zda jsou všechna vajíčka bez prasklinek. Berte opravdu jen taková, která nenesou žádné stopy nakřápnutí.
Když ukládáte vajíčka do lednice, myslete na to, že by měla být skladována při teplotě 5–8 °C. Ideálním místem v lednici nejsou dvířka, jak výrobci lednic naznačují tím, že držáky na vejce umisťují právě tam. Vajíčka skladujte tam, kde je stabilní teplota, ideálně tedy dozadu lednice. Na užším konci vajíčka jsou vždy póry, přes které proudí dovnitř kyslík, proto je při ukládání položte užším koncem dolů. Doba skladování je maximálně 28 dní, nejčerstvější vajíčka jsou ale jen 9 dní od snesení.
TIP: Zbyla vám v lednici vajíčka a nevíte, jak je využít? Mrkněte na další recepty z vajec.
Než se pustíte do vaření vajíček, vyndejte je z lednice a nechte je chvilku na kuchyňské lince, aby dosáhla pokojové teploty. Tak vám vajíčka ve vroucí vodě neprasknou a budou perfektní. Před prasknutím vajíček vám pomůže i výběr toho správného hrnce. Neměl by být příliš velký ani příliš malý – vajíčka by se neměla vzájemně dotýkat, ale zároveň by neměla mít okolo sebe moc prostoru, aby se tolik nehýbala. A nezapomeňte vodu také řádně osolit.
Některé hospodyňky využívají proti prasknutí vajíček také ocet. Stačí nalít do hrnce jednu lžičku octu.
Pokud máte zrovna chuť na vejce naměkko, nezapomeňte je opravdu vždy vytáhnout z lednice s dostatečným předstihem. Čím menší teplotní šok, tím snadněji odhadnete tu správnou dobu, kdy už je vajíčko uvařené naměkko. U vaření vajíček, u kterých chcete dosáhnout pevného bílku a tekutějšího žloutku, dávejte vždy vajíčko až do vroucí vody. Pokud byste dali vejce už do studené vody, nedokážete odhadnout přesnou dobu vaření.
Postup vaření vejce naměkko: Přiveďte vodu v hrnci k varu a dejte do něj vajíčko. Stopněte si na mobilu 5 minut. Jakmile vás alarm upozorní na konec doby, vytáhněte vajíčko z hrnce a chlaďte jej zhruba 30 sekund pod studenou tekoucí vodou. Myslete na to, že i po vytáhnutí z horké vody je vajíčko stále uvnitř horké, pokud jej nezchladíte, nebudete mít ke snídani vejce naměkko, ale spíše vejce nahniličku.
TIP: Skvělou variantou vajíček naměkko jsou vejce do skla. Vyzkoušejte náš recept na vejce do skla, se kterým překvapíte celou rodinu!
Chcete trochu tužší vajíčko než vejce na měkko? Pak si připravte vejce na hniličku! Opět si vytáhněte vejce z lednice dříve, aby dosáhla pokojové teploty. Vejce na hniličku by mělo mít úplně tuhý bílek. Žloutek by měl být tuhý, ale směrem ke středu by měl být tekutější.
Postup vaření vejce na hniličku: Přiveďte vodu v hrnci k varu a dejte do něj vajíčko. Vejce nahniličko vařte déle – nastavte si minutku přesně na 7 minut. A zase nezapomeňte na rychlé zchlazení!
Uvařit vejce natvrdo není nic složitého – na rozdíl třeba od vaření vejce na hniličku. Existují 2 způsoby, jak uvařit vejce natvrdo:
Asi nejhůře vám půjdou oloupat čerstvá vajíčka. Jejich čerstvost poznáte podle toho, že když je ponoříte do sklenice se studenou vodou, tak klesnou hned dolů. Čím starší vejce, tím větší má vzduchovou bublinu uvnitř – tím více jej voda nadnáší. Loupání vajíčka vám také velmi usnadní to, že vejce hned po uvaření zchladíte proudem studené vody.
Začněte u tupého konce vajíčka, ve kterém se skrývá vzduchová bublina. Když bublinu prasknete, skořápky se zbavíte snadněji. Z vajíčka musíte naráz odstranit skořápku i tenkou bílou membránu, která vajíčko pokrývá. K loupání použijte palce.
Další způsob je o něco jednodušší. Po zchlazení klepněte oba konce vajíčka například o kuchyňské prkénko. Potom vajíčko položte a s dlaní na něm ho poválejte dopředu a dozadu. Vznikne síť rozlámané skořápky, která půjde lehce dolů. Použijte k válení přiměřenou sílu tak, abyste vajíčko úplně nerozmačkali.
Žasnete vždy nad tím, jak v restauracích nebo v televizi dokážou uvařit dokonalá pošírovaná vejce? Zvládnete to i vy doma, chcete to jen trochu cviku. Ztracená vejce vařte vždy jen z čerstvých vajec, jinak hrozí, že bílek nezůstane pohromadě.
Ztracené vajíčko se vám bude dobře vyndávat pěnovačkou nebo děrovanou naběračkou.
TIP: Chcete posunout ztracená vejce ještě o úroveň výše? Zkuste vejce Benedikt s holandskou omáčkou. Mrkněte na náš recept na vejce Benedikt s uzeným lososem. Víte, že všechno, co k vaření potřebujete, vám rádi přivezeme až před dveře? Objednejte si nákup online a užijte si ušetřený čas přesně tak, jak máte rádi!
Zdroj: deliciousmeetshealthy.com, zbynekmlcoch.cz, recepty.cz