Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Je čas na grilovačku! Pozvali jste hosty a nyní chystáte nákupní seznamy na vaši BBQ párty. S masem a zeleninou je to jednoduché, ale co budete hostům nalévat? V teplých dnech dobře padne chlazené pivo. Jenže co nabídnout těm, kterým pivo nechutná? Spojte chutě grilovaného jídla s chutí lahodného vína. Vybírejte podle toho, co budete grilovat. Obecně se můžete řídit zásadou, že čím těžší jídlo, tím těžší víno k němu bude pasovat. K světlému jídlu se hodí víno bílé, k tmavému červené. Pojďme tedy zjistit, jaká vína s masem a zeleninou spárovat.
Jaké víno se hodí ke grilovanému kuřeti a rybě?
Kuřecí a rybí maso je lehké, proto se k němu hodí víno bílé, případně lehké červené. Chybu neuděláte s těmito víny: Sauvignon Blanc, Veltlínské zelené, Grechetto, Rosé, bílý Zinfandel, Traminer, Ryzlink, Chardonnay, Muškát, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Hibernal, Rulandské modré, Friulano, Verdejo, Colombard, bílá Rioja, Beaujolais, Pinot Noir.
Co podávat ke grilovaným steakům a hamburgerům?
Plnou chuť červeného masa vyváží jen plná chuť zralého červeného vína. Volte Rulandské modré, Zinfandel, Svatovavřinecké, Petite Sirah, Dornfelder, Rioju, Frankovku.
Jaké víno se hodí k vepřové krkovičce, klobáskám nebo panence?
Grilované vepřové maso bývá často marinované, uzené nebo výrazněji kořeněné. Tyto chutě podtrhnou vína s vyšším obsahem alkoholu. Můžete si je dovolit, protože vepřové a klobásky jsou hůře stravitelné, s vyšším obsahem tuku. Otevřete si Dornfelder, Merlot nebo Zinfandel.
Stejně jako pivo i víno chutná nejlépe tehdy, když má tu správnou teplotu. Pokud bude víno přechlazené, nevynikne jeho vůně a chuť. U příliš teplého vína zase bude převládat aroma alkoholu. Víno podávejte podle druhu:
Zdroj: www.akevino.sk, www.novinky.cz, www.winefolly.com