Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Chřest patří do čeledi chřestovitých. Po světě se ho pěstuje více než 300 druhů. V minulosti spolu s cibulí, pórkem, česnekem a pažitkou patřil do čeledi liliovitých, ale jeho kategorizace se časem změnila.
Většina druhů chřestu pochází z Evropy. Poprvé se kultivoval asi před 2500 lety v Řecku.
Existují tři hlavní druhy chřestu, u nás jsou známé především první dva:
Nejběžnějším druhem je v našich končinách zelený chřest. Bílý chřest je choulostivější na skladování a fialový je chuťově méně výrazný a má ovocnější chuť. Chřestových receptů je skutečně mnoho, stačí si jen vybrat, který chřest upřednostňujete.
Bílý chřest se pěstuje bez přítomnosti slunečního svitu, aby se zabránilo vzniku chlorofylu. Vhodný je do polévek, ale i do slaných koláčů.
Zelený chřest je výborný zapečený se slaninou, ale i jako netradiční pochoutka na chroupání. Oblíbeným receptem je dozlatova upečený chřest ve strouhance a parmezánu.
Chřest je plný antioxidantů a má protizánětlivé účinky. Jako léčivo se používá už 2500 let. Kromě kyseliny listové je významným zdrojem draslíku, vlákniny, vitamínů B6, A a C a také thiaminu. Pomáhá chránit srdce, podporuje trávení a snižuje riziko rakoviny.
Jeden hrnek chřestu má 27 kalorií, 3 gramy vlákniny a 70 % doporučené denní dávky vitamínu K. Protože má málo kalorií a je plný vitamínů i minerálů, je vhodný při redukční dietě. A co ještě?
Vitamín K přispívá k dobré srážlivosti krve. Ve spolupráci s vitamínem D podporuje zdravý vývoj kostí, růst buněk a obnovu tkání. Pomáhá při osteoporóze, snižuje riziko zlomenin a předchází kornatění tepen.
Zlepšuje průběh běžných chronických onemocnění včetně cukrovky 2. typu, stabilizuje funkci ledvin, zpomaluje proces stárnutí a rozkládá volné radikály.
Chřest podporuje tvorbu moči a pomáhá proti nadýmání. Podporuje vylučování vody z těla ven, a hlavně zbavuje tělo přebytečné soli a tekutin. Chřest je bohatý na aminokyselinu asparagin a používá se jako „zavlažovací terapie“ ke zvýšení produkce moči. Pomáhá také předcházet tvorbě ledvinových kamenů.
Obsahuje probiotické sloučeniny a množství výživného inulinu, který se nerozkládá v trávicím traktu, ale přechází do tlustého střeva, kde se stává zdrojem potravy pro dobré a zdravé bakterie.
V chřestu je velké množství folátů, které jsou důležité hlavně pro těhotné ženy. Vysoký obsah kyseliny listové snižuje riziko defektů neurální trubice u ještě nenarozených dětí. Pokud plánujete otěhotnět, určitě je vhodné zařadit chřest do svého jídelníčku.
Při nákupu chřestu hledejte vždy nejsilnější kousky. Čerstvost si můžete otestovat tak, že ho zkusíte ohnout. Pokud je dostatečně čerstvý, znovu se narovná a nezůstane ohnutý či povadlý.
Než se pustíte do vaření chřestu, důkladně ho opláchněte a odřežte spodní konce.
Chřest skladujte přesně jako květinu – ve vertikální poloze v nádobě s vodou.
Ptáte se, jestli můžete pít šťávu z chřestu? Pokud vám nechutná, nebudeme vás nutit, ale najdete v ní spoustu živin. Pití chřestové šťávy zmírňuje nadýmání a má diuretický účinek. Klidně ji můžete pít nasladko – smícháním s jablečnou nebo mrkvovou šťávou. Můžete ji ale zkusit i naslano s rajčaty, koriandrem a česnekem.
Zdroj: livestrong.com, draxe.com