Recepty Dezerty Bavorské vdolečky

Ingredience

50 g másla
70 g moučkového cukru
4 vejce (žloutky)
30 g čerstvého droždí
200 ml mléka
½ lžičky soli
330 g hladké mouky
220 g polohrubé mouky
6 cl rumu (1 panák)
1 citron (nastrouhaná kůra)
švestková povidla

Postup přípravy

1

Utřeme máslo, žloutky, moučkový cukru ,citrónovou kůru. Necháme vykynout droždí v hrnečku teplého mléka s 1 lžičkou cukru. Do utřeného těsta přidáme kvásek, 1/2 lžičky soli, mouku, malého panáka rumu Řádně prohněteme a podle potřeby přidáme mléko nebo mouku. Postupně přidáváme mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracujeme, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjeme utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout. Těsto přesuneme na lehce pomoučený vál a vyválíme na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájíme kolečka. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. V kastrolu rozehřejeme olej ( musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly). Uprostřed vykynutých vdolků promáčkneme palcem důlek, položíme je do horkého tuku, přiklopíme (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažíme dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočíme a bez poklice smažíme i z druhé strany. Důlky naplníme povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou a ozdobíme šlehačkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3