Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Připravte si kvásek: Do poloviny hrnku nalijte mléko, rozdrobte do něj droždí a zasypte lžičkou cukru.Kvásek nechte vzejít v teple, bude to trvat asi 5 minut.
V míse smíchejte 150 g mouky, 125 ml vlažného mléka a vzešlý kvásek.Promíchejte, zaprašte moukou a nechte v teple kynout asi 15 minut, těsto vzejde dvojnásobně.
Poté těsto smíchejte se zbylou moukou, špetkou soli, cukrem, citronovou kůrou a žloutky. Nakonec do těsta zapracujte vlažné mléko s rozpuštěným máslem.
Těsto opět zaprašte moukou a nechte v teple pod utěrkou kynout alespoň hodinu.
Vál zasypte troškou mouky. Z těsta vytvořte dva užší a delší válečky. Nakrájejte je na menší pravidelné díly.
Tyto díly rukou vytvarujte do buchtiček. Vkládejte je do máslem vymazaného pekáčku těsně k sobě.
Ze všech stran je potírejte rozpuštěným máslem, lépe pak půjdou oddělit od sebe.
Naplněný pekáček vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova, asi 25 minut.
Mezitím si připravte šodó: V rendlíku za stálého míchání přiveďte téměř k varu smetanu s vanilkovými cukry a žloutky.
Pozor, směs se nesmí vařit. Zahřejte ji pouze do zhoustnutí, poté odstavte a podávejte s buchtičkami.