Recepty Dezerty Pečené Cake Pops - pečená "lízátka"

Ingredience

120 g polohrubé mouky
½ lžičky prášku do pečiva
1 špetka soli
110 g třtinového cukru
2 vejce
100 ml smetany na vaření
Toping
2 tabulky hořké čokolády (nebo bílé)
cukrářské zdobení
Další
kulatá forma na pečení (lízátek)
špejle s hrotem
sklenice (stojánek na lízátka)

Popis

Na polevu je nejlepší použít kvalitní čokoládu, kde není hodnotné kakaové máslo nahrazeno jinými rostlinnými tuky. Tak to doporučuje i naše nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová.  Cukr může čokoláda obsahovat, respektivě bez cukru by byla nepoživatelná. Kvalitní čokoláda v rozumné míře zdraví prospívá. Obsahuje celou řadu minerálních látek, dále flavonoidy a antioxidanty, přírodní látky posilující imunitní systém a bojující proti civilizačním nemocem. Poleva by šla vyrobit také z karobu. Karob je oblíbenou náhražkou čokolády u vegetariánů. Získává se z lusků keře Rohovníku, známého pod označením svatojánský chlebíček. Oproti kakau neobsahuje kofein, jeho požití nevyvolává zrychlení tepu, poruchy spánku nebo hyperaktivitu a zvláště pro malé děti by byl vhodnější. Karob je doslova napěchovaný cennými látky a kromě toho je zdrojem esenciálních aminokyselin.

Postup přípravy

1

Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme vajíčka a cukr, poté přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl.

2

Přilejeme smetanu na vaření a vše důkladně promícháme.

3

Do formy na pečení malou lžičku dáme připravené těsto.

4

Uzavřeme druhou částí formy, dáme do trouby a pečeme po dobu 10–20 minut. Necháme trochu vychladnout a poté do upečených lízátek ještě ve formě zapíchneme špejle.

5

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a připravíme si do misek cukrářské ozdoby.

6

Lízátka namočíme do čokolády a poté je obalíme cukrářskými ozdobami. Hotová lízátka umístíme do lednice přibližně na 2 hodiny, aby vše řádně ztuhlo.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3