Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Na polevu je nejlepší použít kvalitní čokoládu, kde není hodnotné kakaové máslo nahrazeno jinými rostlinnými tuky. Tak to doporučuje i naše nutriční specialistka Zuzana Pavelková Šafářová. Cukr může čokoláda obsahovat, respektivě bez cukru by byla nepoživatelná. Kvalitní čokoláda v rozumné míře zdraví prospívá. Obsahuje celou řadu minerálních látek, dále flavonoidy a antioxidanty, přírodní látky posilující imunitní systém a bojující proti civilizačním nemocem. Poleva by šla vyrobit také z karobu. Karob je oblíbenou náhražkou čokolády u vegetariánů. Získává se z lusků keře Rohovníku, známého pod označením svatojánský chlebíček. Oproti kakau neobsahuje kofein, jeho požití nevyvolává zrychlení tepu, poruchy spánku nebo hyperaktivitu a zvláště pro malé děti by byl vhodnější. Karob je doslova napěchovaný cennými látky a kromě toho je zdrojem esenciálních aminokyselin.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Ušleháme vajíčka a cukr, poté přidáme mouku, kypřicí prášek a sůl.
Přilejeme smetanu na vaření a vše důkladně promícháme.
Do formy na pečení malou lžičku dáme připravené těsto.
Uzavřeme druhou částí formy, dáme do trouby a pečeme po dobu 10–20 minut. Necháme trochu vychladnout a poté do upečených lízátek ještě ve formě zapíchneme špejle.
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu a připravíme si do misek cukrářské ozdoby.
Lízátka namočíme do čokolády a poté je obalíme cukrářskými ozdobami. Hotová lízátka umístíme do lednice přibližně na 2 hodiny, aby vše řádně ztuhlo.