Dančí panenka a houbové risotto

Autor

Karolína S.
Písek
Hlasujte pro tradiční recepty, které si podle vás zaslouží zvítězit.
0

Autorův příběh

Vlastně je to všechno hrozně jednoduché. Od malička jsem si přála vařit jako teta Jana. Teda není to žádná moje teta, ale kouzelná paní kuchařka, která bydlela se svým manželem v malé roubence na Šumavě, kde měli svou Loveckou krčmu. Žádná umělá dochucovadla, náhražky, ale opravdu skvělé domácí jídlo. Ať to byl jelen, srnec nebo lívanec. Všechno bylo jako pohádka. Možná to zní celé trochu infantilně, ale kdykoli něco vařím, v hlavě mi vyskočí tahle vzpomínka. Ale nebojte, nebylo to všechno jen růžové. Teta Jana i její manžel, oba byli šíleně sprostý. V celé restauraci byli jen oni dva, žádný brigádník, ani pomocná síla. Takže si dovedete představit, jak to tam občas vypadalo. Nadávkami se nešetřilo a dokonce létaly hrnce vzduchem. Díky Janiným radám jsem ale mockrát uvařila skvělé jídlo, které posadilo na zadek nejednoho jedlíka. A tohle je jedno z nich.

Ingredience

dančí panenka

tymián

olej

máslo

2 ks cibule

2 stroužek česneku

250 g rýže

1 dcl bílé víno

vývar

sůl

pepř

čerstvá petrželka (hrst)

parmezán (hrst)

Autorův příběh

Vlastně je to všechno hrozně jednoduché. Od malička jsem si přála vařit jako teta Jana. Teda není to žádná moje teta, ale kouzelná paní kuchařka, která bydlela se svým manželem v malé roubence na Šumavě, kde měli svou Loveckou krčmu. Žádná umělá dochucovadla, náhražky, ale opravdu skvělé domácí jídlo. Ať to byl jelen, srnec nebo lívanec. Všechno bylo jako pohádka. Možná to zní celé trochu infantilně, ale kdykoli něco vařím, v hlavě mi vyskočí tahle vzpomínka. Ale nebojte, nebylo to všechno jen růžové. Teta Jana i její manžel, oba byli šíleně sprostý. V celé restauraci byli jen oni dva, žádný brigádník, ani pomocná síla. Takže si dovedete představit, jak to tam občas vypadalo. Nadávkami se nešetřilo a dokonce létaly hrnce vzduchem. Díky Janiným radám jsem ale mockrát uvařila skvělé jídlo, které posadilo na zadek nejednoho jedlíka. A tohle je jedno z nich.

Postup přípravy

1

Nejprve si osolím a opepřím dančí panenku, přidám větvičku tymiánu, potřu olejem a nechám marinovat. Na třech lžících másla si podusím cibuli a nakonec i dva stroužky česneku doměkka. Přisypu 250 g rýže (kulatozrné) a důkladně promíchám, aby se mi všechna rýže obalila v tuku. Zastříknu bílým vínem a přiliji vývar, abych měla rýži pod hladinou. Osolím a opepřím. Za občasného míchání se mi bude vypařovat tekutina a rýže měknout. Podle potřeby přilívám vývar a míchám. V pánvi si rozpustím lžíci másla a podusím houby. Já použila směs mražených z vlastní zásoby. Osolím, opepřím a zakápnu citronovou šťávou. Podušené houby přimíchám k hotovému rizotu, které má mít konzistenci krému. Rozhodně nemá být sypké. Přisypu hrst petrželky a nastrouhaného parmezánu. Panenku osmahnu na rozpálené pánvi z každé strany čtyři minuty - záleží ale na tom, jaký máte rádi stupeň propečení. Já mám ráda hodně rare, ale pokud chcete více, předehřejte si troubu na 175 stupňů a maso v pekáčku dopečte ještě cca 10 minut. Jen pozor, než maso přijde na pánev, mělo by mít pokojovou teplotu. Na ozdobu si udělám v troubě parmezánové chipsy. Na plech vyložený pečícím papírem si nasypu hromádky parmezánu a nechám pár minutek zapéct. Po vychladnutí použiji při servírování.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Prohlédněte si letáky a katalogy

Tesco Leták - aktuální týden

Více informací  Informace



Platí pro hypermarket a obchodní domy.
Letáková nabídka platí v hypermarketech a obchodních domech od 21. 8. od 8:00 do 27. 8. 2019 dle otevíracích dob jednotlivých obchodních jednotek nebo do vyprodání zásob, s výjimkou odlišné platnosti na vybraných stranách. Uvedené ceny jsou v českých korunách. V letáku jsou použity ilustrační fotografie. Za případné tiskové chyby se omlouváme. Tesco Stores ČR, a. s., Vršovická 1527/68 b, Praha 10. ID. č. 2019/26_5k.
Údaje o platnosti
Údaje o platnosti
1 / 8

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4