Domácí koblihy plněné jahodovou marmeládou

Ingredience

500 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
250 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí
½ lžičky soli
1 ks citronu (jen šťáva)
4 vejce (žloutky)
vepřové sádlo (na smažení)
Náplň
jahodová marmeláda
Na posypání
moučkový cukr

Popis

TIP 1: Ještě lepší chuť budou mít koblížky s trochou rumu.
TIP 2: Zkuste i jiné náplně, například čokoládu, meruňkovou marmeládu nebo puding. Ochutit můžete také povrch koblížků.

Postup přípravy

1

Z mléka si oddělíme asi 100 ml a lehce jej ohřejeme. Do mléka dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Vše zamícháme a kvásek uložíme na teplé místo.

2

Máslo necháme změknout a společně s cukrem jej vyšleháme do pěny. Přidáme žloutky, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Nakonec vmícháme připravený kvásek, sůl, zbytek cukru i mléka a mouku.

3

Vypracujeme těsto, které zakryjeme utěrkou a dáme jej na teplé místo kynout. Necháme jej kynout alespoň hodinu.

4

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Obě části rozválíme na 1 cm silné placky a pomocí skleničky vykrojíme kolečka. Počet koleček musí být na obou částech totožný. Do středu koleček z první poloviny umístíme trochu marmelády a vše přikryjeme druhým kolečkem. Pomocí prstů nebo lžičky obě poloviny spojíme. Takto si připravíme všechny koblihy.

5

Na rozpálené pánvi s tukem koblihy osmažíme z obou stran dozlatova. Hotové koblihy si odložíme na talířek s papírovým ubrouskem, abychom se zbavili přebytečného oleje.

6

Hotové koblížky posypeme moučkovým cukrem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3