Recepty Dezerty Dýňový palačinkový dort

Ingredience

kg dýně Hokkaido
50 ml olivového oleje
60 ml javorového sirupu
4 vejce (Tesco čerstvá vejce M)
185 g hladké mouky
2 lžičky mleté skořice
1 lžička kořene zázvoru
½ lžičky mletého muškátového oříšku
70 g krystalového cukru
1 špetka soli
70 g másla
500 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
100 g pistácií (Tesco pistácie jádra nesolená)
2 lžíce slunečnicového oleje
Krém:
250 g mascarpone
500 ml smetany ke šlehání (33 %)
2 lžíce moučkového cukru
Hroznový sirup:
300 g bílých hroznů (mixu hroznů)
150 g krystalového cukru
2 lžíce moučkového cukru

Postup přípravy

1

Dýně rozpůlíme, zbavíme semínek, rozkrájíme na menší části, jejich vnitřky potřeme olejem a položíme na plech vyložený pečicím papírem. V předem vyhřáté troubě pečeme doměkka asi 1 hodinu. Malou část dýně (zhruba 350 g) vyndáme po 30 minutách a odložíme si ji stranou – využití najde během přípravy náplně a zdobení. Necháme vychladnout, vnitřek dýně vydlabeme lžičkou, dáme do mixéru a najemno rozmixujeme. Mělo by nám vzniknout přibližně 800 gramů pyré na palačinky, to si odložíme stranou.

2

Odloženou část dýně (asi 350 g) nakrájíme na menší kousky a přidáme na rozpálenou pánev společně s javorovým sirupem. Za stálého míchání ji necháme asi 10 minut zkaramelizovat. Jednu třetinu zkaramelizované dýně si necháme na ozdobení, zbytek použijeme na vrstvení dortu.

3

Připravíme si krém. Do mísy dáme mascarpone, šlehačku a moučkový cukr a vše vyšlaháme pomocí kuchyňského robotu do tuha. Odložíme do chladničky.

4

Připravíme si sirup. Hroznové víno umyjeme a asi 10 bobulek si necháme stranou na ozdobu. V hrnci přivedeme k varu umyté hroznové víno, cukr a vodu. Hroznové bobulky v hrnci rozmačkáme. Snížíme teplotu a vaříme 12 minut, nebo do chvíle, kdy se tekutina zredukuje a mírně zhoustne. Přecedíme ji do uzavíratelné nádoby a necháme vychladnout.

5

Připravíme si palačinky. Ve velké míse rozšleháme vejce. Pomocí síta prosejeme mouku, skořici, zázvor, muškátový oříšek a přidáme k vejcím. Vše promícháme. Přidáme cukr a sůl a opět promícháme. Máslo rozpustíme a přilijeme do mísy. Na závěr přidáme dýňové pyré, mléko a vanilku a mícháme, dokud se těsto nespojí a nebude hladké. Těsto ještě přelijeme přes sítko, abychom odstranili všechny hrudky.

6

Rozpálíme si pánev. Přidáme olej. Naběračkou nabereme těsto, nalijeme ho pánev a tenkou palačinku pečeme asi 1–2 minuty z jedné strany. Pak ji otočíme a pečeme dalších 30 sekund až 1 minutu z druhé strany, dokud se okraje palačinky nezačnou zvedat směrem od pánve. Opakujeme, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Hotové palačinky si dáme stranou.

7

Nyní složíme palačinkový dort. Krém, zkaramelizovanou dýni a nasekané pistácie si rozdělíme na vrstvy. První palačinku položíme na podnos a lžící naneseme šlehačkový krém, naskládáme na něj kousky zkaramelizované dýně a posypeme nasekanými pistáciemi. Přikryjeme druhou palačinkou a postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny palačinky.

8

2

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3