Recepty Dezerty Pečené Zdravý cheesecake z ovesných vloček

Ingredience

50 g ovesných vloček
1 lžíce vanilkového proteinu
250 g plnotučného tvarohu
2 lžíce bílého jogurtu
vejce
med
voda (na zředění)
mandle

1. krok: Připravte si korpus z ovesných vloček

U klasického cheesecaku se jako korpus nejčastěji využívají nadrcené sušenky smíchané s rozpuštěným máslem. U varianty zdravého a odlehčenějšího cheesecaku použijte jako základ ovesné vločky.
Ty buď rozmixujte nebo sáhněte po jemných ovesných vločkách, se kterými se vám bude lépe pracovat.

Do směsi přidejte lžíci vanilkového proteinu a přilejte vodu podle potřeby. Dobře promíchejte a vytvořte dostatečně hustou hmotu, kterou snadno namačkáte do formy. Můžete použít klasickou kulatou dortovou formu. Vyložte ji pečícím papírem a na dno namačkejte směs ovesných vloček.

2. Krok: Smíchejte krémovou náplň

Ve větší misce smíchejte tvaroh, jogurt a vajíčko. Podle chuti přidejte med. Všechno spolu důkladně promíchejte, dokud vám nevznikne hladká směs. Nalijte tvarohovou náplň na připravený korpus.

Tip: Hledáte recept na cheesecake bez cukru? Stačí nahradit med třeba sladidlem jako je například erythritol. Je zcela bez kalorií a nedodává jídlu žádnou nepříjemnou pachuť.

3. krok: Rychlé pečení a zdobení

Předehřejte si troubu na 170 °C. Vložte formu do vyhřáté trouby a pečte cheesecake zhruba 15-20 minut. Jakmile je upečený, nechte ho pořádně vychladnout, aby ztuhl. Klidně ho dejte na pár hodin odležet do lednice.

Na závěr ho ozdobte nasekanými mandlemi.

Tip: Zdravý cheesecake můžete kromě ořechy ozdobit také čerstvým ovocem. Skvěle se na to hodí jahody, maliny nebo borůvky. Případně si z ovoce připravte jednoduchý horký přeliv.

Kde se vzal cheesecake

První zmínky o cheesecaku pochází nejspíš už z antického Řecka. Recept na sýrový dort najdeme i v anglické kuchařce ze 14. století The Forme of Cury. Cheesecake se pak výrazně uchytil ve Spojených státech, kde se na konci 19. století objevil Philadelphia Cream Cheese, který se stal základem pro moderní cheesecake.

Cheesecake je dneska známý především jako sladký dezert, ale nebylo tomu tak vždycky. V některých zemích se stále podává pikantní cheesecake třeba k zeleninovým salátům.  Vyzkoušejte i další variace na lahodný cheesecake. Nebo se mrkněte na naše recepty na nepečené dezerty.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept