Recepty Hlavní jídla Gnocchi ze sladkých brambor s trhanou hlívou

Ingredience

600 g sladkých brambor
½ lžičky soli
1 lžíce olivového oleje (a přibližně 30 g mouky na posypání pracovní desky)
2 l vody (a špetka soli na vaření gnocchi)
5 hlív ústřičných (nebo královských)
1 lžička mleté papriky uzené
1 špetka soli
1 špetka kajenského pepře
½ lžičky sušeného česneku (mletého)
1 lžíce olivového oleje
Omáčka:
125 ml rajčatového protlaku
3 lžíce jablečného octa
1 lžíce citronové šťávy
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce worcestrové omáčky (veganské)
1 lžíce plnotučné hořčice
½ lžičky mleté papriky uzené
½ lžičky mleté sušené cibule
½ lžičky sušeného česneku (mletého)
½ lžičky drceného chilli
100 ml vody
4 lžíce čerstvé petrželové natě (nasekané)

Postup přípravy

1

Připravíme si gnocchi. Sladké brambory umyjeme, osušíme a na více místech je propícháme vidličkou. Takto připravené brambory položíme na talíř a dáme do mikrovlnky. Ohříváme je 7–10 minut, dokud nejsou měkké. Brambory můžeme péct také v troubě na 180 °C asi 30–40 minut. Následně je oloupeme a v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme mouku a sůl a vypracujeme těsto. Z těsta vytvarujeme dlouhý tenčí válec (s průměrem zhruba 2 cm) a následně nakrájíme na malé kousky (dlouhé 2,5 cm).

2

Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Postupně přidáváme gnocchi a vaříme pár minut, dokud nevyplavou na hladinu. Scedíme je, polijeme olivovým olejem, promícháme a odložíme stranou.

3

Připravíme si houby. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Houby natrháme pomocí dvou vidliček, stonky a kloboučky nakrájíme na hrubší kousky. Smícháme s olivovým olejem, mletou paprikou, solí, kajenským pepřem a česnekem. Promícháme, aby se houby rovnoměrně obalily. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 25 minut nebo dokud nebudou houby trochu křupavé a na okrajích hnědé.

4

Připravíme si omáčku. V malém hrnci na středním ohni smícháme všechny ingredience (protlakem začínaje a vodou konče). Promícháme a přivedeme k varu. Vaříme asi 15–20 minut nebo dokud se tekutina nezredukuje a omáčka nezhoustne. Přidáme houby a promícháme.

5

Gnocchi rozdělíme do misek, přidáme omáčku s houbami a ozdobíme čerstvou petrželovou natí.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3

Recepty podle Vaší chuti

A jéje! Žádné výsledky Prosím, změňte kategorii.
2 3 4