Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Houbová omáčka na smetaně s kulatými knedlíky

Ingredience

1 l zeleninového bujónu
400 g žampionů
1 cibule
120 ml smetany ke šlehání
120 ml zakysané smetany
1 lžička kmínu
1 lžíce čerstvé petrželky (na drobno nakrájené)
sůl
mletý černý pepř
slunečnicový olej
bílý vinný ocet
Na jíšku
3 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
Na knedlíky
500 g brambor
5 rohlíků (starších)
2 vejce
5 lžic mléka
sůl

Postup přípravy

1

Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Houby důkladně očistíme, opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na menší kousky.

2

Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova, přidáme pokrájené houby, které ochutíme solí, pepřem a kmínem. Houby dusíme asi 5 minut.

3

Základ omáčky zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, dokud nebudou houby měkké.

4

Mezitím si uděláme knedlíky. Brambory oloupeme, nastrouháme na jemno, necháme je chvíli odstát a zbavíme je přebytečné vody.

5

Mléko a vajíčka vyšleháme. Rohlíky (minimálně den staré) nakrájíme na drobno. Smícháme brambory, mléko s vejci a rohlíky. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme knedlíky. Ve vroucí osolené vodě vaříme knedlíky 25 minut.

6

V hrnci necháme rozpustit máslo, zaprášíme ho moukou a rozmícháme. Vytvoříme hladkou jíšku. Jíšku přidáme do omáčky a důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky.

7

Do omáčky vmícháme obě smetany. V závěru ji ochutíme octem, petrželkou a v případě potřeby ještě osolíme nebo opepříme.

8

Hotovou omáčku podáváme s knedlíkem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3