Recepty Hlavní jídla S masem Hovězí kýta s pikantní švestkovou omáčkou

Ingredience

Maso
1 kg hovězí kýty (zn. Tesco, bez kosti)
2 polévkové lžíce vepřového sádla
2 ks cibule
2 stroužky česneku
250 ml červeného vína (suché)
2 čajové lžičky soli
1 čajová lžička celého pepře
4 ks čerstvého rozmarýnu (větvičky)
½ l hovězího vývaru
7 ks švestek
30 g hnědého cukru
2 polévkové lžíce vinného octa (ideálne klasický ocet)
1 polévková lžíce sójové omáčky
1 čajová lžička kořene zázvoru (strouhaný)
½ čajové lžičky česneku (mletého)
½ čajové lžičky kajenského pepře (mletého)
mletý hřebíček
Mrkev Hasselback
5 ks mrkve (velkých)
2 čajové lžičky mleté papriky (červené)
60 ml olivového oleje
2 polévkové lžíce citronové šťávy
1 čajová lžička fenyklových semínek (mleté)
½ čajové lžičky soli
½ čajové lžičky pepře

Postup přípravy

1

Maso osolíme a opepříme. Česnek a cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. V litinovém hrnci rozpálíme sádlo a osolené a opepřené maso na něm necháme ze všech stran zatáhnout. Přidáme česnek, cibuli a rozmarýn, podlijeme vínem a vývarem. Přiklopíme poklicí a vložíme do trouby vyhřáté na 250 °C. Po půlhodině stáhneme teplotu na 150 °C a za občasného polévání pečeme další hodinu a půl.

2

Následně k masu přidáme vypeckované švestky, hnědý cukr, ocet, sójovou omáčku, zázvor, česnek, kajenský pepř a hřebíček. Za občasného promíchání pečeme ještě 20 minut.

3

Připravíme si mrkev. Oloupeme ji a nakrájíme na tenká kolečka tak, aby vespod zůstala vcelku. Přemístíme ji na plech vyložený pečicím papírem. V malé misce smícháme olivový olej, mletou červenou papriku, citronovou šťávu, mletá fenyklová semínka, sůl a pepř. Vzniklou směsí důkladně natřeme mrkve a pečeme je na 180 °C zhruba 30 minut.

4

Po dopečení maso vyndáme a necháme odpočinout, následně ho nakrájíme. Servírujeme se švestkovou omáčkou z hrnce a s mrkví Hasselback.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3