Recepty Hlavní jídla S masem Hovězí po burgundsku s celerovým pyré

Ingredience

Maso s omáčkou
600 g hovězí kližky
1 lžíce husího sádla
100 g anglické slaniny (prorostlé)
350 g šalotky (nebo červené cibule)
250 g žampionů (asi 20 ks)
2 stroužky česneku
1 lžíce rajčatového pyré
750 ml červeného vína (Burgundské)
hovězí bujón
čerstvý tymián
čerstvý rozmarýn
Celerové pyré
600 g celeru
2 lžíce olivového oleje
tymián (snítka)
čerstvý rozmarýn (snítka)
2 bobkové listy
4 semena kardamomu

Postup přípravy

1

Ve velké pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci husího sádla. Okořeňte hovězí maso a opékejte na pánvi do zlatova po dobu 3 až 5 minut, poté otočte a restujte maso do hněda, v případě potřeby přidávejte tuk. Pokračujte v dalších 2 - 3 dávkách a po dokončení maso sceďte.

2

Ve stejné pánvi osmažte slaninu, šalotku nebo červenou cibulku, houby, česnek a polévkové koření do zlatova. Smíchejte rajčatové pyré a za stálého míchání vařte po dobu několika minut. Tato směs vytvoří skvělý základ pro dušenou šťávu. Poté přidejte hovězí a vývar do pánve a vše zamíchejte.

3

Přilijte víno a asi 100ml vody, aby maso vyskočilo ze směsi. Přiveďte do varu a použijte lžíci na seškrábnutí zkaramelizovaných šťáv z pánve - dodají vývaru více chuti.

4

Předehřejte troubu - elektrickou na 150C, plynovou na 130C. Z alobalu odtrhněte čtverec o něco větší než je pánev a zakryjte s ním pánev se směsí, odtrhněte přečnívající alobal. Poté pečte po dobu 3 hodin. Pokud je omáčka moc řídká, odložte na chvíli maso a omáčku proceďte.

5

Provařte omáčku na vysoké teplotě po dobu několika minut, dokud trochu nezhoustne a přidejte zpět hovězí maso a zeleninu.

6

K přípravě celerové kaše oloupejte celer a nakrájejte na kostičky. Prohřejte olivový olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte celer a smažte po dobu 5 minut do zlatova. Dobře okořeňte, osolte a opepřete. Přimíchejte rozmarýn, tymián, bobkový list a kardamonové lusky. Pak přelijte 200 ml vody tak, aby pokryla celer. Snižte teplotu, částečně přikryjte pokličkou a nechte dusit po dobu 25 - 30 minut.

7

Po 25 - 30 minutách by celerová kaše měla být měkká a voda bude vyvařená. Odlijte zbytek vody, pak odstraňte snítka z bylinek, bobkový list a kardamonové lusky. Lehce rozmačkejte mixérem na brambory, pak zakončete zalitím trochou olivového oleje a dokořeňte dle chuti.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3