Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Ve velké pánvi rozehřejte 1 polévkovou lžíci husího sádla. Okořeňte hovězí maso a opékejte na pánvi do zlatova po dobu 3 až 5 minut, poté otočte a restujte maso do hněda, v případě potřeby přidávejte tuk. Pokračujte v dalších 2 - 3 dávkách a po dokončení maso sceďte.
Ve stejné pánvi osmažte slaninu, šalotku nebo červenou cibulku, houby, česnek a polévkové koření do zlatova. Smíchejte rajčatové pyré a za stálého míchání vařte po dobu několika minut. Tato směs vytvoří skvělý základ pro dušenou šťávu. Poté přidejte hovězí a vývar do pánve a vše zamíchejte.
Přilijte víno a asi 100ml vody, aby maso vyskočilo ze směsi. Přiveďte do varu a použijte lžíci na seškrábnutí zkaramelizovaných šťáv z pánve - dodají vývaru více chuti.
Předehřejte troubu - elektrickou na 150C, plynovou na 130C. Z alobalu odtrhněte čtverec o něco větší než je pánev a zakryjte s ním pánev se směsí, odtrhněte přečnívající alobal. Poté pečte po dobu 3 hodin. Pokud je omáčka moc řídká, odložte na chvíli maso a omáčku proceďte.
Provařte omáčku na vysoké teplotě po dobu několika minut, dokud trochu nezhoustne a přidejte zpět hovězí maso a zeleninu.
K přípravě celerové kaše oloupejte celer a nakrájejte na kostičky. Prohřejte olivový olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte celer a smažte po dobu 5 minut do zlatova. Dobře okořeňte, osolte a opepřete. Přimíchejte rozmarýn, tymián, bobkový list a kardamonové lusky. Pak přelijte 200 ml vody tak, aby pokryla celer. Snižte teplotu, částečně přikryjte pokličkou a nechte dusit po dobu 25 - 30 minut.
Po 25 - 30 minutách by celerová kaše měla být měkká a voda bude vyvařená. Odlijte zbytek vody, pak odstraňte snítka z bylinek, bobkový list a kardamonové lusky. Lehce rozmačkejte mixérem na brambory, pak zakončete zalitím trochou olivového oleje a dokořeňte dle chuti.