Recepty Dětská jídla Hlavní jídla Hovězí svíčková na smetaně

Ingredience

1 kg hovězí kližky
100 g anglické slaniny
200 ml slunečnicového oleje
3 cibule
3 mrkve
½ celeru
2 kořenové petržele
8 kuliček celého pepře
4 kuličky celého nového koření
3 bobkové listy
1 l hovězího bujónu
200 ml smetany ke šlehání
40 g krupicového cukru
2 citrony
brusinková omáčka (na ozdobení)
1 špetka soli
1 špetka pepře

Postup přípravy

1

Očištěné maso prošpikujte částí špeku.

2

Maso vložte do rozpáleného vysokého pekáče, zalijte ho troškou oleje a orestujte zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo. Pak maso z pekáče vyjměte.

3

Zbytek špeku nakrájejte nadrobno a orestujte na výpečku po mase.

4

Přidejte zeleninu nakrájenou na kostičky a restujte dozlatova.

5

Poté přidejte koření a omytý citron nakrájený na plátky. Zalijte teplým vývarem, vraťte zpět maso, osolte, opepřete a pečte v troubě na 180 °C asi 2 hodiny.

6

Maso opět vyjměte z pekáče a odstraňte také koření. Směs rozmixujte, přidejte část smetany.

7

V kastrůlku připravte z cukru karamel a ještě vroucí jej vmíchejte do omáčky. Dochuťte ji solí, pepřem a citronem.

8

Maso nakrájejte na plátky. Dejte ho na talíř, zalijte omáčkou a ozdobte terčíkem z připravené šlehačky a brusinkami.

9

Podávejte s knedlíky. Postup jejich přípravy najdete v receptu „Svatomartinská husa pečená s jablky, zelí a knedlíky“.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3