Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!
Abychom si urychlili přípravu polévky, nasypeme hrách do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho máčet přes noc.
Změklý hrách zcedíme. Cibuli, brambory a mrkev oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubo.
Na másle orestujeme cibuli a mrkev. Vařečkou zeleninu zamícháme. Z vývaru si odložíme hrnek stranou a zbytek nalijeme do hrnce. Do polévky přidáme změklý hrách, který vaříme 35 minut do měkka.
Po 15 minutách vaření hrachu, dáme do polévky vařit brambory. Jakmile je hrách i zelenina měkká, polévku osolíme a opepříme.
V hrnku vývaru, který jsme si na začátku odložili stranou, rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Nakonec ji ochutíme čerstvou majoránkou.
Do polévky paří křupavý česnekový chléb. Chleba, nejlépe dva až tři dny starý, natrháme na kousky a lehce osmažíme je na másle. Mezitím si oloupeme stroužek česneku, tupou stranou nože ho rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Chleba ochutím česnekem a už jen krátce restujeme. Česnek se pěkně rozvoní.
Polévku podáváme s křupavým česnekovým chlebem.