Recepty Polévky Hrachová polévka s česnekovým chlebem

Ingredience

200 g žlutého hrášku
2 brambory (menší)
2 l zeleninového bujónu
1 cibule
1 mrkev (větší)
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce čerstvé majoránky
1 lžíce másla
sůl
mletý černý pepř
Na česnekový chleba
1 stroužek česneku
chléb (starší, kousek)
máslo (na smažení)

Popis

TIP: Ušetřete si práci s vývarem a použijte rychlejší variantu v podobě bujónu. Stačí ho zalít horkou vodou!

Postup přípravy

1

Abychom si urychlili přípravu polévky, nasypeme hrách do hrnce a zalijeme studenou vodou. Necháme ho máčet přes noc.

2

Změklý hrách zcedíme. Cibuli, brambory a mrkev oloupeme. Cibuli nakrájíme na drobno, brambory na kostičky a mrkev nastrouháme na hrubo.

3

Na másle orestujeme cibuli a mrkev. Vařečkou zeleninu zamícháme. Z vývaru si odložíme hrnek stranou a zbytek nalijeme do hrnce. Do polévky přidáme změklý hrách, který vaříme 35 minut do měkka.

4

Po 15 minutách vaření hrachu, dáme do polévky vařit brambory. Jakmile je hrách i zelenina měkká, polévku osolíme a opepříme.

5

V hrnku vývaru, který jsme si na začátku odložili stranou, rozmícháme mouku a polévku zahustíme. Nakonec ji ochutíme čerstvou majoránkou.

6

Do polévky paří křupavý česnekový chléb. Chleba, nejlépe dva až tři dny starý, natrháme na kousky a lehce osmažíme je na másle. Mezitím si oloupeme stroužek česneku, tupou stranou nože ho rozdrtíme a nakrájíme na drobno. Chleba ochutím česnekem a už jen krátce restujeme. Česnek se pěkně rozvoní.

7

Polévku podáváme s křupavým česnekovým chlebem.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3