Recepty Dezerty Pečené Jablečný štrúdl se skořicí a ořechy

Ingredience

1 balení listového těsta
4 jablka
3 lžíce skořicového cukru
1 vejce
1 hrst rozinek
1 hrst vlašských ořechů
1 hrst strouhanky
voda (podle potřeby)
Na dochucení
180 ml smetany ke šlehání (33%)

Popis

TIP 1: Množství skořicového cukru přizpůsobte sladkosti jablek.

TIP 2: Vyzkoušejte něco nového a netradičního. Naložte jablka na pár hodin do červeného vína.

Tip 3: Štrúdl bude dobře chutnat také s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo s vanilkovým krémem.

Postup přípravy

1

Do malé misky nasypeme rozinky a zalijeme je trochou vody. Rozinky necháme nabobtnat.

2

Jablka opláchneme a osušíme. Rozkrojíme je na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Každý kus vezmeme a nastrouháme na hrubo. Kousky jablek strouháme tak, aby nám zůstala slupka v ruce. To nám ušetří práci s loupáním.

3

Ořechy dáme do sáčku a paličkou na maso nebo válečkem je rozdrtíme. Listové těsto rozválíme. Pokud máte menší pekáč, těsto klidně rozdělte na více dílů.

4

Na rozpálené pánvi opražíme strouhanku a posypeme s ní plát listového těsta. Následně na něj poklademe nastrouhaná jablka, nasypeme oříšky a rozinky. Vše ochutíme skořicovým cukrem.

5

Předehřejeme si troubu na 180 °C a plech vyložíme pečicím papírem. Jablečný štrúdl dobře zabalíme a na krajích zpevníme. V misce rozšleháme vajíčko a štrúdl s ním potřeme. Pečeme jej ve vyhřáté troubě asi 20 až 25 minut dozlatova.

6

Smetanu šleháme tak dlouho, dokud není pevná a tuhá. Hotový štrúdl posypeme moučkovým cukrem a podáváme se šlehačkou.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3