Jahodový koláč s marmeládou a kousky jahod

Ingredience

Těsto
250 g polohrubé mouky
120 g másla
120 ml vody
1 špetka soli
1 vejce (žloutek na potření)
Jahodová náplň
500 g jahod
100 g jahodové marmelády
200 ml vody
150 g krystalového cukru
3 lžíce bramborového škrobu

Postup přípravy

1

Máslo vyndáme z lednice a necháme ho při pokojové teplotě změknout. Abychom si celý proces urychlili, nakrájíme máslo na menší kousky, změkne snadněji.

2

Měkké máslo, sůl a mouku smícháme, přidáme studenou vodu a vypracujeme těsto. Pokud se bude těsto drolit, stačí přidat trochu vody. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do ledničky na 4 hodiny.

3

Mezitím máme dostatek času na přípravu sladké jahodové náplně. Jahody nakrájíme na menší kousky a dáme je do hrnce. Ovoce pocukrujeme a vaříme na mírném plameni.

4

Jakmile začnou jahody pouštět šťávu, je čas směs zahustit. V hrníčku smícháme vodu se škrobem a směs přidáme k jahodám. Jahodovou náplň vaříme ještě 10 minut, dokud nezhoustne.

5

Jahodovou náplň necháme vychladnout a smícháme ji s marmeládou.

6

Asi ⅔ těsta oddělíme a vyválíme z něj placku, se kterou vyložíme dno a okraje formy na koláč. Přebytečné těsto odřízneme.

7

Na těsto nalijeme připravenou jahodovou náplň. Ze zbytku těsta vyválíme druhou část, kterou položíme na vrch koláče a spojíme s druhou polovinou těsta.

8

Aby měla kudy unikat pára, nařízneme střed koláče nožem. Koláč potřeme žloutkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C. Pečeme 15 minut. Po 15 minutách teplotu trouby snížíme na 170 °C a pečeme ještě 20 minut.

9

Hotový koláč necháme vychladnout a můžeme podávat.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3