Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Recept na kachní prsa s pomeranči je naprostá bomba a přitom není nikterak složitý.
Nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová se o receptu vyjádřila: „Kachna stejně jako jiná červená masa vyniká vysokým obsahem železa, které je - na rozdíl od toho obsaženého v rostlinné stravě, pro nás dobře vstřebatelné. Dále obsahuje zinek, tedy minerál, který zvláště v zimě posílí náš organismus proti virům a baktériím. Velmi oblíbená je kachna naopak v Asii, zejména Číně. Podle tradiční medicíny prý posiluje krev, což vzhledem k obsahu železa a vitamínů řady B má oprávněnou logiku. Jak už bylo řečeno, je pravdou, že se kachní maso vyznačuje vyšším obsahem tuku včetně cholesterolu, jenže na druhou stranu jsou na tento tuk vázané vitamín E a A, tedy významné antioxidanty. Kachní maso samozřejmě jako každé jiné dodá plnohodnotné bílkoviny a kachnu lze do racionálního stravování – pokud bude konzumována s rozumem a bez knedlíků - zahrnout. Vyhnout by se jí však měli lidé, kteří se léčí s vysokým cholesterolem, zažívacími problémy, popřípadě jsou zrovna v redukci. Kompromisem mezi zdravou a chutnou úpravou může být odstranění kůže, která je nejtučnější.“
Jemně nařízneme kůžičku na kachních prsou, nejdříve jedním směrem a pak druhým zpět.
Položíme prsa na suchou rozpálenou pánev kůžičkou dolů a smažíme, dokud se nezačnou drolit, přibližně 8 minut.
Otočíme, přidáme sůl a pepř a opečeme druhou stranu, přibližně 10–15 minut. Poté prsa sundáme z pekáče a zabalíme do alobalu. Necháme dojít 10 minut v horké troubě.
Nakrájíme cibuli najemno. Vymačkáme 2 pomeranče a 2 oloupeme. Ty oloupané rozdělíme na menší kousky a každý kousek nakrájíme.
Smícháme cukr s vodou a vaříme do doby, než se cukr rozpustí.
Do horkého sirupu přidáme ocet, šťávu z pomerančů, hvězdicový anýz, hřebíček a šalotku. Vaříme 15 minut, dokud se sirup nezredukuje alespoň na polovinu.
Přidáme máslo a necháme ho rozpustit.
Nakrájíme kachní prsa na plátky, ozdobíme je kousky pomeranče, polijeme omáčkou a posypeme zbytkem kůry z pomerančů. Podáváme s pečenými brambory.