Recepty Hlavní jídla S masem Kachní prsa s pomeranči

Ingredience

500 g kachních prsou
4 pomeranče (velké)
½ cibule
50 g másla
200 ml vody
2 lžíce červeného vinného octa
hřebíček
badyán
1 šalotka
2 lžíce krystalového cukru
sůl
mletý černý pepř

Recept na kachní prsa s pomeranči je naprostá bomba a přitom není nikterak složitý.

Popis

Nutriční expertka Zuzana Pavelková Šafářová se o receptu vyjádřila: „Kachna stejně jako jiná červená masa vyniká vysokým obsahem železa, které je - na rozdíl od toho obsaženého v rostlinné stravě, pro nás dobře vstřebatelné. Dále obsahuje zinek, tedy minerál, který zvláště v zimě posílí náš organismus proti virům a baktériím. Velmi oblíbená je kachna naopak v Asii, zejména Číně. Podle tradiční medicíny prý posiluje krev, což vzhledem k obsahu železa a vitamínů řady B má oprávněnou logiku. Jak už bylo řečeno, je pravdou, že se kachní maso vyznačuje vyšším obsahem tuku včetně cholesterolu, jenže na druhou stranu jsou na tento tuk vázané vitamín E a A, tedy významné antioxidanty. Kachní maso samozřejmě jako každé jiné dodá plnohodnotné bílkoviny a kachnu lze do racionálního stravování – pokud bude konzumována s rozumem a bez knedlíků - zahrnout. Vyhnout by se jí však měli lidé, kteří se léčí s vysokým cholesterolem, zažívacími problémy, popřípadě jsou zrovna v redukci. Kompromisem mezi zdravou a chutnou úpravou může být odstranění kůže, která je nejtučnější.“

Postup přípravy

1

Jemně nařízneme kůžičku na kachních prsou, nejdříve jedním směrem a pak druhým zpět.

2

Položíme prsa na suchou rozpálenou pánev kůžičkou dolů a smažíme, dokud se nezačnou drolit, přibližně 8 minut.

3

Otočíme, přidáme sůl a pepř a opečeme druhou stranu, přibližně 10–15 minut. Poté prsa sundáme z pekáče a zabalíme do alobalu. Necháme dojít 10 minut v horké troubě.

4

Nakrájíme cibuli najemno. Vymačkáme 2 pomeranče a 2 oloupeme. Ty oloupané rozdělíme na menší kousky a každý kousek nakrájíme.

5

Smícháme cukr s vodou a vaříme do doby, než se cukr rozpustí.

6

Do horkého sirupu přidáme ocet, šťávu z pomerančů, hvězdicový anýz, hřebíček a šalotku. Vaříme 15 minut, dokud se sirup nezredukuje alespoň na polovinu.

7

Přidáme máslo a necháme ho rozpustit.

8

Nakrájíme kachní prsa na plátky, ozdobíme je kousky pomeranče, polijeme omáčkou a posypeme zbytkem kůry z pomerančů. Podáváme s pečenými brambory.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3