Tyto webové stránky již nejsou optimalizovány pro Mozilla 5.0.
Obsah webových stránek se nemusí zobrazovat správně nebo mohou být omezeny některé funkce.
Nejlepšího zážitku dosáhnete, když použijete jeden z následujících prohlížečů:
Mouku smíchejte se solí, přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo (můžete i nastrouhat na hrubo) a jeden žloutek. Vše zpracujte (rukama pomocí mixéru) až vznikne něco jako drobenka. V tuto chvíli přidejte studenou (ledovou) vodu a vypracujte těsto.
Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravte náplň.
NÁPLŇ: V míse vyšlehejte vajíčka se solí, pepřem, tymiánem, rozlisovaným česnekem a polovinou uvedeného množství Lučiny. Červenou řepu nakrájejte na plátky.
Předehřejte si troubu na 190°C. Vyndejte vychlazené těsto z lednice, rozválejte na plát a ten pak přeneste a opatrně vtlačte do připravené vymazané kulaté formy. Okraje ořežte a upravte dle vlastní fantazie, při pečení se trochu smrsknout, takže mohou klidně více přesahovat.
Těsto na dně formy propíchejte vidličkou. Na těsto položte čtverec pečícího papíru, na který nasypte syrové fazole (existují i keramické fazole), které těsto zatíží a nevzniknou tak při pečení bubliny. Pečte 10 minut. Ihned po vytažení korpusu z trouby odstraňte luštěniny s pečícím papírem a dno potřete rozšlehaným vajíčkem.
Na plátky nakrájenou červenou řepu vyskládejte do připraveného předpečeného korpusu. Zalijte připravenou náplní. Zbylou Lučinu pomocí lžičky vyskládejte na vrch a ještě posypte trochou tymiánu.
Takto připravený koláč pečte na 190°C přibližně 30 minut.
Koláč je výborný v kombinaci s čerstvou rukolou a vlašskými ořechy. Je dobrý teplý i studený.