Recepty Předkrmy Teplé KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU A LUČINOU

Ingredience

180 g hladké mouky
100 g másla (studeného)
1 vejce (jen žloutek)
1 špetka soli
4 lžíce vody (studené)
500 g červené řepy (vařené)
2 vejce
300 g lučiny
1 stroužek česneku (větší)
1 lžička soli
¼ lžičky pepře
1 lžička tymiánu
rukola
vlašské ořechy

Postup přípravy

1

Mouku smíchejte se solí, přidejte na malé kousky nakrájené studené máslo (můžete i nastrouhat na hrubo) a jeden žloutek. Vše zpracujte (rukama pomocí mixéru) až vznikne něco jako drobenka. V tuto chvíli přidejte studenou (ledovou) vodu a vypracujte těsto.

2

Těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravte náplň.

3

NÁPLŇ: V míse vyšlehejte vajíčka se solí, pepřem, tymiánem, rozlisovaným česnekem a polovinou uvedeného množství Lučiny. Červenou řepu nakrájejte na plátky.

4

Předehřejte si troubu na 190°C. Vyndejte vychlazené těsto z lednice, rozválejte na plát a ten pak přeneste a opatrně vtlačte do připravené vymazané kulaté formy. Okraje ořežte a upravte dle vlastní fantazie, při pečení se trochu smrsknout, takže mohou klidně více přesahovat.

5

Těsto na dně formy propíchejte vidličkou. Na těsto položte čtverec pečícího papíru, na který nasypte syrové fazole (existují i keramické fazole), které těsto zatíží a nevzniknou tak při pečení bubliny. Pečte 10 minut. Ihned po vytažení korpusu z trouby odstraňte luštěniny s pečícím papírem a dno potřete rozšlehaným vajíčkem.

6

Na plátky nakrájenou červenou řepu vyskládejte do připraveného předpečeného korpusu. Zalijte připravenou náplní. Zbylou Lučinu pomocí lžičky vyskládejte na vrch a ještě posypte trochou tymiánu.

7

Takto připravený koláč pečte na 190°C přibližně 30 minut.

8

Koláč je výborný v kombinaci s čerstvou rukolou a vlašskými ořechy. Je dobrý teplý i studený.

Vytisknout tuto stránku
Sdílet tento recept

Nejnovější nabídky

1 / 3